Talent uit het noorden: dit zijn de 10 beste Scandinavische films op Netflix (van de afgelopen 10 jaar)

Talent uit het noorden: dit zijn de 10 beste Scandinavische films op Netflix (van de afgelopen 10 jaar)
13 mei 2021 om 18:19

Er is niets zo erg als dat je een film aanzet en deze halverwege echt een grote tegenvaller blijkt te zijn. Om die reden raden we regelmatig goede films op Netflix aan, zodat jij zeker bent van een avond gevuld met kijkplezier. Vandaag zetten we een selectie van de beste Scandinavische films op een rij. Maar omdat er ook een heleboel Scandinavische films op Netflix staan uit begin 203 eeuw, oftewel hele oude films, beperken we ons tot de Scandinavische films van de afgelopen 10 jaar. In de lijst hieronder vind je de tien beste Scandinavische films (van de afgelopen tien jaar) die nu op Netflix staan.

Andere handige Netflix-pagina's:

10 Battle

Battle (2018)
6.0

Battle (2018)

drama • Katarina Launing
Met Lisa Teige en Fabian Svegaard Tapia
Als de vader van Amalie failliet gaat, stort de wereld van de jonge danseres in. Onverwachts moet Amalie verhuizen naar Stovner, een arme voorstad van Oslo en in alles het tegenovergestelde van West End waar ze eerst woonde.

Amalie werkt hard om zich aan te passen aan een wereld waarin alles telt: uiterlijk, geld en dansvaardigheid. Maar wanneer haar vader failliet gaat, valt het leven zoals zij het kent in duigen. Op school probeert Amalie te doen alsof er niets is gebeurd. Dan ontmoet ze Michael, de straatdanser, die anders is dan alle andere mensen die ze ooit heeft ontmoet. Verscheurd tussen haar nieuwe leven met Michael en de constante jaloezie van haar oude vrienden, komt Amalie vast te zitten in een onophoudelijk web van leugens.

Bekijk hier de trailer van Battle:

9 The Last Sentence

The Last Sentence (2012)
6.1

The Last Sentence (2012)

drama • Jan Troell
Met Jesper Christensen en Pernilla August
Torgny Segerstedt (Jesper Christensen) was een van de meest vooraanstaande journalisten in Zweden in de 20e eeuw.

Torgny Segerstedt was een van de belangrijkste journalisten in Zweden in de 20e eeuw. Hij vocht een eenmansstrijd tegen Hitler en het nazi-regime tot aan zijn dood in 1945 en tijdens deze roerige tijden wordt hij verliefd op de vrouw van zijn vriend terwijl hij zelf getrouwd is.

Bekijk hier de trailer van The Last Sentence:

8 The 101-Year Old Man Who Skipped Out on the Bill and Disappeared

The 101-Year Old Man Who Skipped Out on the Bill and Disappeared (2016)
6.3

The 101-Year Old Man Who Skipped Out on the Bill and Disappeared (2016)

avontuur / komedie • Felix Herngren en Måns Herngren
Met Robert Gustafsson en Crystal the Monkey
Er is slechts een jaar verstreken sinds de laatste avonturen van Allan Karlsson. Nu geniet de oude man met zijn vrienden een droomleven op de stranden van Bali.

De oude man Allan Karlsson geniet met zijn vrienden van een droomleven op de stranden van Bali. Maar door zijn uitbundige levensstijl houdt hij geen rekening met zijn financiën en naarmate Allans 101ste verjaardag om de hoek staat, begint hij geldproblemen te krijgen. Om zijn verjaardag te vieren, opent Allan de laatste fles 'Volks Soda', nog uit zijn oude tijden van spionage en die het Sovjet antwoord was op cola en rockmuziek. Allan begint aan een zoektocht naar het recept van de lekkere drank.

Bekijk hier de trailer van The 101-Year Old Man Who Skipped Out on the Bill and Disappeared:

7 Rosita

Rosita (2015)
6.4

Rosita (2015)

drama / familie • Frederikke Aspöck
Met Mikkel Boe Følsgaard en Jens Albinus
In een afgelegen Deens vissersdorpje voelt de zoon van een weduwnaar zich aangetrokken tot de jonge Filipijnse vrouw met wie zijn vader graag wil trouwen.

Johannes woont samen met zijn vader in een klein vissersplaatsje in het noorden van Denemarken. Ze leiden een rustig leven, ieder met zijn eigen baan in de visserij, maar vader Ulrik mist de liefde en tederheid van een vrouw en regelt dat de jonge, mooie Filippijnse Rosita naar Denemarken komt. Johannes wordt hier met tegenzin bij betrokken als Ulriks vertaler. In de weken die volgen voelen Johannes en Rosita zich echter steeds meer tot elkaar aangetrokken, wat Johannes dwingt verantwoordelijkheid te nemen voor zijn dromen en zijn toekomst.

Bekijk hier de trailer van Rosita:

6 Den Allvarsamma Leken

Den Allvarsamma Leken (2016)
6.4

Den Allvarsamma Leken (2016)

drama • Pernilla August
Met Karin Franz Körlof en Sverrir Gudnason
Een kunstenaarsdochter en een journalist onderdrukken hun gevoelens en gaan uit elkaar. Ze treffen elkaar jaren later met nieuwe levens en nog steeds dezelfde verlangens.

Ooit was Lydia het onschuldige meisje waar de jonge journalist Arvid verliefd op werd in de archipel. Zijn ambitie staat het huwelijk echter in de weg en de liefde ontglipt hem. Tien jaar gaan voorbij sinds ze elkaar voor het eerst zagen. Nu zijn ze allebei getrouwd. Maar niet met elkaar. Ze ontmoeten elkaar opnieuw en krijgen een affaire. Een affaire die het koppel dwingt na te denken over de verstreken tijd, hoe verschillend ze beiden zijn geworden en hoe ver ze eigenlijk van elkaar verwijderd zijn.

Bekijk hier de trailer van Den Allvarsamma Leken:

5 22 July

22 July (2018)
6.8

22 July (2018)

biografie / drama • Paul Greengrass
Met Anders Danielsen Lie en Thorbjørn Harr
'22 July' vertelt het waargebeurde verhaal over de nasleep van de dodelijkste terroristische aanslag in Noorwegen.

Gebaseerd op de waargebeurde tragedie in Noorwegen in 2011, waar 77 mensen werden gedood bij een terroristische aanslag door een extreemrechtse extremist. We volgen de fysieke en emotionele strijd van een van de overlevenden na de aanslag, net als het proces tegen de terrorist waarin het Noorse rechtssysteem de mensenrechten probeert te beschermen van de dader.

Bekijk hier de trailer van 22 July:

4 Sommeren '92

Sommeren '92 (2015)
6.9

Sommeren '92 (2015)

drama / komedie • Kasper Barfoed
Met Ulrich Thomsen en Mikkel Boe Følsgaard
In 1992 wist het Deense voetbalelftal zich niet te kwalificeren voor het EK in Zweden. Alle spelers waren al op vakantie toen ze werden gebeld op hun vakantieadres met een verrassende mededeling:

Eigenlijk zou het Deense voetbalelftal in 1992 niet meespelen met het Europees Kampioenschap. De spelers zijn al aan het genieten van hun vakantie, als ze het telefoontje ontvangen van hun coach: Joegoslavië wordt gediskwalificeerd vanwege de oorlog en Denemarken mag hen vervangen! Nu moeten ze alleen nog klaargestoomd worden voor de wedstrijden.

Bekijk hier de trailer van Sommeren '92:

3 Sorg og Glæde

Sorg og Glæde (2013)
7.0

Sorg og Glæde (2013)

drama • Nils Malmros
Met Jakob Cedergren en Helle Fagralid
Een vrouw heeft haar dochtertje bij een tragische inzinking gedood. Haar man pleit voor medeleven en wordt geconfronteerd met schuldgevoel om haar fragiele toestand.

Filmmaker Johannes krijgt te maken met een groot verdriet nadat zijn vrouw hun dochtertje bij een tragische inzinking doodt. Toch moeten ze in alle uitzichtloosheid proberen te reiken naar een wederzijdse en volwassen liefde om het leven na de dood voort te zetten.

Bekijk hier de trailer van Sorg og Glæde:

2 Lykke-Per

Lykke-Per (2018)
7.2

Lykke-Per (2018)

drama • Bille August
Met Julie Christiansen en Jens Albinus
Een talentvolle ingenieur ontvlucht zijn sobere roots en vindt rijkdom en succes onder de Kopenhaagse elite. Maar de trots die hem drijft, dreigt hem ten val te brengen.

Aan het eind van de 19e eeuw is Peter Sidenius een ambitieuze jongeman uit een vroom-christelijke familie, die naar de Deense hoofdstad Kopenhagen reist om techniek te studeren. Hij komt in contact met de intellectuele kringen van een rijke, Joodse familie en verleidt de oudste dochter, Jakobe. Per, zoals hij zichzelf nu noemt, bedenkt een grootschalig ingenieursproject dat de aanleg van een reeks kanalen in zijn geboorteland Jutland omvat, en lobbyt voor de aanleg ervan. Maar net als Per op het punt lijkt te staan zijn dromen waar te maken, staat zijn trots in de weg.

Bekijk hier de trailer van Lykke-Per:

1 De vrouw in de kooi

De vrouw in de kooi (2013)
7.2

De vrouw in de kooi (2013)

misdaad / thriller • Mikkel Nørgaard
Met Nikolaj Lie Kaas en Fares Fares
Het tikkeltje vreemde politieduo Carl Mørck en Assad, is werkzaam op de afdeling Q: de afdeling die zich bezighoudt met zaken die bijna verjaren.

De Vrouw in de Kooi is onderdeel van de Department Q-reeks, waar ook de net zo spannende films De fazantenmoordenaars (2014), De noodkreet in de fles (2016) en Dossier 64 (2018) bijhoren. Deze films hebben elk dezelfde personages maar met steeds een nieuwe zaak die hen bezighoudt. In Kvinden i Buret, oftewel De vrouw in de kooi, leren we het politieduo Carl Mørck en Assad kennen die samen een vijf jaar oude zaak oppakken over de vermiste Merete. Al gauw bevinden ze zich in een zoektocht naar een psychopatische moordenaar…

Bekijk hier de trailer van De Vrouw in de Kooi:

Staat hier niks voor je tussen? Bekijk ook eens de beste films op Netflix via: Beste films op Netflix. Kijk voor het hele overzicht van nieuwe films en series op Netflix op onze pagina Nieuw op Netflix.

Beeld: Still 'Lykke-Per' via TMDb

Deel dit artikel

Meer over:

Films Video on demand Netflix Netflix-tips VOD-tips

Lees ook:

Meer Netflix

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws