Recensie Finding Dory

We gaan weer op zoek


Reyer Krikke
om 08:12

13 jaar na de release van Disney en Pixars Finding Nemo is het vervolg dan eindelijk klaar. En uiteraard resulteert dit weer in een nieuwe zoektocht in de oceanen. We zien oude bekenden weer terug en onderweg worden ook weer nieuwe vrienden gemaakt. Maar is dit het gehoopte vervolg waar we zo lang op hebben moeten wachten? Heeft Dory haar charme nog?

Finding Dory

Het is een jaar nadat Nemo na een lange reis weer gevonden werd in Australië en voor alle vissen is het normale leventje weer gewoon begonnen. Nemo gaat voor het eerst naar school en dat vindt zijn vader Marlin (Albert Brooks) maar wat spannend. Maar bij Dory (Ellen DeGeneres) knaagt er wat als ze al die gelukkige gezinnetjes ziet. Er komen vage herinneringen naar boven van haar eigen ouders. En dan herinnert ze zich hoe ze haar ouders is kwijtgeraakt en besluit Dory om haar ouders te gaan zoeken. Marlin en Nemo proberen haar te volgen, maar zijn haar uiteraard snel kwijt. En een nieuwe zoektocht start.

Nieuwe vrienden

Dory komt uiteindelijk in het Marine Biology Institute in California terecht en ontmoet daar de octopus Hank (Ed O'Neill) die bang is om terug naar de oceaan te moeten. Hank, die het instituut als zijn broekzak kent, is gelijk de leukste toevoeging aan deze nieuwe film. Naast andere nieuwkomers als Bailey (Ty Burrell), een witte dolfijn die denkt dat zijn echolocatie-krachten niet meer werken, en Lot (Kaitlin Olson), een slechtziende walvishaai en het zeeleeuwenduo Rudder (Dominic West) en Fluke (Idris Elba) steelt de angstige octopus toch de show. En dat is best wel nodig, want zonder deze karakters zou de film naast publiekslieveling Dory helaas toch wat tegenvallen.

Verbeterde CGI

Wat in Finding Dory goed te zien is is dat de mogelijkheden van computeranimatie flinke sprongen hebben gemaakt in 13 jaar. De beelden zijn werkelijk prachtig en doen af en toe zelfs bijna realistisch aan. Kleuren schieten uit het beeld en de langeafstandshots laten zien hoe ver we inmiddels zijn met computeranimatie.

Droevig

Wat Finding Dory verder onderscheidt van Finding Nemo is een treurige ondertoon. Dory beseft terdege dat ze haar ouders is kwijtgeraakt door haar vergeetachtigheid. Samen met de flashbacks van hoe ze haar ouders kwijtraakte tussendoor, maakt dit de film een stuk treuriger dan zijn voorganger. Dit is zelfs een beetje terug te horen in de soundtrack van Thomas Newman (Spectre, Finding Nemo) en dan met name in de main title. Door deze elementen lijkt Finding Dory toch iets zwaarder dan Finding Nemo.

Na 13 jaar wachten geeft Finding Dory helaas niet het briljante vervolg waar we allemaal op zaten te wachten. Toch heeft de film dankzij nieuwe karakters als Hank nog genoeg te bieden. Gelukkig is ook de vergeetachtige Dory haar charme nog niet kwijt. En samen met de prachtige beelden van de oceaan en het instituut hebben Disney en Pixar weer een prima film afgeleverd. Prima, maar meer ook niet.

3 / 5

Trailer Finding Dory


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Reyer Krikke


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Reyer Krikke.

Bekijk alle recensies van Reyer Krikke

Finding Dory (2016)

Finding Dory

IMDb-score7.3 / 10
GenreAnimatie Avontuur
Speelduur103 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer 6 Kijkwijzer a

LandVerenigde Staten
RegisseurAndrew Stanton en Angus MacLane
Acteurs Ellen DeGeneres
Albert Brooks
Diane Keaton
Bioscoop 29 juni 2016
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen