Rare snuiters

Recensie Miss Peregrine's Home for Peculiar Children


Josta Tessers
om 07:25

Als je een titel hebt als Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, is er eigenlijk maar één regisseur beschikbaar: Tim Burton. Roep het woord ‘peculiar’ (eigenaardig) en hij komt al opdraven. Hij neemt ons mee in een duistere wereld van bijzondere kinderen met unieke eigenschappen, compleet met genoeg rariteiten en enge monsters. Want het is natuurlijk wel een Burton.

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

X-Men

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children gaat over de tienerjongen Jake (Asa Butterfield) die een tehuis ontdekt voor kinderen met bijzondere gaven, gerund door Miss Peregrine (Eva Green). Jake leert de kinderen kennen en komt erachter dat er een groot gevaar schuilt: gevaarlijke vijanden naderen het tehuis en het is voor een groot deel aan Jake om hier een einde aan te maken. Als je denkt aan tienerlui met bijzondere gaven, denk je waarschijnlijk meteen aan de X-Men-films. Dat is erg logisch, sommige gaven zijn namelijk gewoon exact hetzelfde. Voeg daar nog aan toe dat ze in een tehuis zitten, vergelijkbaar met de Xavier’s School for Gifted Youngsters in X-Men, begeleid door een soort Charles Xavier (zonder rolstoel): Eva Green. Maar ondanks de vele overeenkomsten, geeft Miss Peregrine je een totaal ander gevoel.

Samuel

De welbekende Burton-sfeer druipt van het scherm. De duisterheid, de grimmigheid; we weten allemaal wat Burton kan creëren en hier is het niet anders. Deze man weet hoe het moet. De film is voornamelijk grauwig en regenachtig, maar zelfs als het prachtig mooi weer is, voel je Burton. De film is behoorlijk spannend: de vijanden zijn best eng en maken de film absoluut niet geschikt voor jonge kinderen. Samuel L. Jackson speelt de leider van de groep vijanden, compleet met witte, levenloze ogen. Maar hoe eng Samuel er ook uitziet, er is voor gekozen hem luchtig te houden. Hij brengt wat humor naar het scherm, wat deze film goed kan gebruiken. Dan hobbelen er ook nog wat grote monsters bij die Samuels groepje compleet maken. Deze slanke, lange wezens eten graag oogjes, wat gewoon schaamteloos in beeld wordt gebracht. De lijken die zij achterlaten liggen er dan bij als een soort omhulsel van wat ooit een mens was, met zwarte gaten waar de ogen zaten, compleet met geschrokken gezichtsuitdrukking. De gemiddelde horrorfilm steekt er zwakjes bij af.

Eva Green

De beeldschone Eva Green vertolkt de titelrol. Deze prachtige Franse dame is het meest bekend van de James Bond-film Casino Royale, waarin zij Vesper Lynd speelde, de vrouw die James Bond maakte tot wie hij is. Green zet een pittige Miss Peregrine neer, een sterke vrouw met een grote liefde naar ‘haar’ kinderen. Greens optreden kan soms erg geacteerd overkomen, bijna alsof het een toneelstuk is. Maar het vermoeden rijst dat het de charme van het personage is. Even wennen zodra ze in beeld komt, maar ook zo doorheen geprikt. Al met al is Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children een redelijk geslaagde film. Het verhaal kan soms ingewikkeld overkomen voor de jeugd en iets na de helft lijkt het allemaal een beetje langdradig te worden. Maar hoe dan ook is het een plaatje om naar te kijken.

3.5 / 5

Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Josta Tessers


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Josta Tessers.

PassengersPassengers (2016)
21 december 2016
Kappen!Kappen! (2016)
14 december 2016

Bekijk alle recensies van Josta Tessers

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2016)

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

IMDb-score6.7 / 10
GenreAvontuur Fantasy
Speelduur127 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer 12 Kijkwijzer g Kijkwijzer a

LandVerenigde Staten
RegisseurTim Burton
Acteurs Asa Butterfield
Ella Purnell
Eva Green
Bioscoop 29 september 2016
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Laatste recensies

Lees meer recensies

Films op tv de komende dagen