Recensie Shadow World

Just follow the money


documentaire
94 minuten (1u34m)
n.v.t.
Kijkwijzer 9 Kijkwijzer a

Lucas Versantvoort
om 10:02

Het idee dat megabedrijven eigenlijk alles beïnvloeden vanachter de schermen is vrij bekend. Toch kan de ongekende schaal hiervan schokkend zijn. Johan Grimonprez' Shadow World - naar het gelijknamige boek van Andrew Feinstein - schetst een somber beeld van een wereld waarin politici en de wapenindustrie de handen ineenslaan in de naam van geld en oorlog.

Shadow World

Verboden verbroedering

Shadow World opent met een beroemd verhaal over geallieerde en Duitse troepen die tijdens Kerstmis in de Eerste Wereldoorlog uit de loopgraven liepen en in elkaars armen vielen. De generaals voelden natuurlijk aan dat dit tot muiterij kon leiden en zorgden op hardhandige wijze ervoor dat zo'n incident nooit meer zou plaatsvinden. Al met al, een passend begin voor een tragische en cynische trip door de afgelopen eeuw.

Corruptie

Grimonprez sleept ons door een eeuw aan corruptie. Of het nou de Eerste Wereldoorlog betreft of de recente conflicten in het Midden-Oosten, het komt allemaal neer op een groep rijke corrupte figuren wiens hebzucht geen grenzen kent. Simplistisch? Misschien. Aannemelijk? Zeker. Shadow World weeft met elan een web aan corruptie waarin vrijwel niemand gespaard blijft. Van de wapenindustrie tot machtige politici, van de Britse defensie-multinational BAE Systems tot Lockheed Martin, van Cheney tot Rumsfeld, van republikeinen tot democraten, van de beruchte al-Yamamah-wapendeal tussen het Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië tot de Iran-Contra-affaire, werkelijk alles komt langs.

Paper trail

De vaart waarmee Shadow World door al deze onderwerpen heen vliegt vraagt veel van je als kijker, vooral als je niet zo bekend bent met deze materie. Natuurlijk is iedereen zelf verantwoordelijk om op de hoogte te blijven van wereldnieuws, maar het is ook de verantwoordelijkheid van de filmmakers om de kijker zo zorgvuldig mogelijk door dergelijke complexe onderwerpen heen te loodsen.

De documentaire is voornamelijk afhankelijk van talloze interviews en archiefmateriaal om z'n punt te maken. De archiefbeelden dienen vaak ter illustratie of als ironisch commentaar. Bijvoorbeeld na het gedwongen afsluiten van het onderzoek naar fraude bij BAE Systems werden Bush en Blair hiernaar gevraagd en na wat vreemd gegiechel zei Blair dat het onderzoek toch tot niets geleid zou hebben!

Het zijn echter de interviews waar Shadow World het meest afhankelijk van is. We zien onderzoeksjournalisten voor The Guardian, The New York Times en zelfs de Irakese journalist al-Zaidi die zijn schoenen naar G.W. Bush gooide. De nadruk op interviews maakt Shadow World niet altijd even geloofwaardig. Elk verhaal klinkt zeker aannemelijk, maar op een gegeven moment wil je ook met eigen ogen echt bewijs zien. Niet omdat we de geïnterviewden niet geloven, maar omdat we voorzien zijn van een gezonde dosis scepsis. Van een paper trail voorziet Shadow World je helaas niet. Daarvoor zul je zelf de archieven in moeten duiken.

Gezien de recente controverses rondom corruptie binnen de Amerikaanse mainstream media en de presidentsverkiezingen lijkt Shadow World bijtijds in première te gaan. Of de documentaire iets zal veranderen valt te betwijfelen, maar een eyeopener is Shadow World zeker.

3.5 / 5

Trailer Shadow World


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Lucas Versantvoort


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Lucas Versantvoort.

Bekijk alle recensies van Lucas Versantvoort

Shadow World (2016)

Shadow World

IMDb-score7.5 / 10
GenreDocumentaire
Speelduur94 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer 9 Kijkwijzer a

LandBelgië / Denemarken
RegisseurJohan Grimonprez
Acteurs n.v.t.
Bioscoop 17 november 2016
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen