Recensie The Founder

It sounds like America


drama / biografie
115 minuten (1u55m)
Kijkwijzer AL

Tim Bouwhuis
om 09:28

Voor Ray Kroc (Michael Keaton) is McDonald’s meer dan een fastfoodrestaurant. Het is een product van volharding en ambitie, een realisatie van zijn kapitalistische werkgeest en drang naar succes. The Founder laat goed zien dat de ‘American Dream’ altijd ten koste gaat van anderen. Onder een masker van humor en misleidend optimisme gaat een latente laag ironie schuil, die langzaam maar zeker haar weg naar de oppervlakte vindt.

The Founder

Amerika, 1954. Als een klein restaurantje langs Route 66 een ongewone hoeveelheid milkshakemakers bestelt bij het bedrijf van Ray Kroc, besluit de reizende verkoper een kijkje te gaan nemen. Het restaurantje heet McDonald’s, en de dagelijkse leiding is in handen van het illustere duo Dick en Maurice ‘Mac’ McDonald (John Carroll Lynch en Nick Offerman). Al snel valt Kroc van de ene verbazing in de andere. McDonald’s onderscheidt zich namelijk in velerlei opzichten van de drive-in-restaurants die in die tijd de norm waren. Tijdens een rondleiding, verstrekt door de twee broers, valt zijn oog op de efficiëntie waarmee hamburgers systematisch worden klaargemaakt. Het is een voorzichtige manifestatie van massaproductie, die de wachttijd verkort van twintig minuten tot dertig seconden.

Een nieuwe kerk, die zeven dagen open is

De rondleiding toont zich een katalysator voor de ontketening van Krocs grenzeloze ambities. Waar de nuchtere broers tevreden zijn met wat ze hebben, heeft Kroc direct het grotere plaatje voor ogen. Aan de basis ligt zijn kapitalistische mentaliteit. Verhoog het aanbod, en de vraag zal toenemen. Vermenigvuldig de hoeveelheid locaties, en winst ligt in het verschiet. De iconische gouden bogen, een product van de MacDonalds, zijn de kroon op Krocs ideaalbeeld. Een bedreven acterende Keaton legt uit hoe hij de vorm van de bogen ook terugziet in kerken en rechtbanken. En als kerken en rechtbanken mede symbool staan voor de Verenigde Staten, waarom zou McDonald’s dat dan niet ook kunnen worden?

Vlotte biografie

Het vervolg laat zich raden. Regisseur John Lee Hancock laat zich van zijn beste kant zien door een vlotte vertelstructuur te combineren met een scherpe dosis maatschappijkritiek. En daar brengt Hancock net even iets extra’s ten opzichte van eerdere biografische vertellingen die hij regisseerde. The Blind Side (2009) en Saving Mr. Banks (2013) waren knap gestileerde dramafilms, maar misten de combinatie van humor en scherpte die The Founder karakteriseert. Daarnaast zorgt de sublieme, snelle montage ervoor dat The Founder nergens saai wordt. Archiefbeelden verschijnen even snel als ze weer verdwijnen, en de speeches van Keaton zijn met finesse in de film geïncorporeerd.

Spelen met het publiek

Keaton intrigeert zoals Kevin Spacey dat doet in de politieke successerie House of Cards. Als hij aan het woord is, lijkt het soms of hij de retorica zelf heeft uitgevonden. Keaton bespeelt het publiek, en niet alleen omdat hij, net als Spacey, de vierde wand doorbreekt. Paradoxaal genoeg roept juist zijn gewetenloze doorzettersmentaliteit sympathie op. Als de mist optrekt, en de eigenlijke implicaties van Krocs handelen zichtbaar worden, zorgt een dikke laag ironie voor een wrange nasmaak. En zo volgt The Founder het stramien van Curtis Burwells efficiënte score: ze begint opgewekt, en eindigt bedompt.

4 / 5

Trailer The Founder


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

SauvageSauvage (2018)
12 maart 2019
Minding the GapMinding the Gap (2018)
27 februari 2019
ViceVice (2018)
27 februari 2019

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Tim Bouwhuis


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Tim Bouwhuis.

ShopliftersShoplifters (2018)
12 december 2018
SuspiriaSuspiria (2018)
14 november 2018
GirlGirl (2018)
31 oktober 2018

Bekijk alle recensies van Tim Bouwhuis

The Founder (2016)

The Founder

IMDb-score7.2 / 10
GenreDrama Biografie
Speelduur115 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer AL

LandVerenigde Staten
RegisseurJohn Lee Hancock
Acteurs Michael Keaton
John Carroll Lynch
Nick Offerman
Bioscoop 5 januari 2017
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Laatste recensies

Lees meer recensies…

Films op tv de komende dagen