Recensie A Cure for Wellness

Psychologisch mysterie in de Zwitserse Alpen


Tim Bouwhuis
om 11:04

Een idyllisch kasteel, gelegen op een heuvel. De duistere geschiedenis die dit macabere decor ademt doet denken aan een Bram Stoker-verfilming, wat binnen gebeurt hint naar Shutter Island, The Shining en Ex Machina. Gore Verbinskis psychologische thriller speelt zich af in dit medische kuuroord, waar de aanwezige patiënten paradoxaal genoeg alles behalve genezen worden...

A Cure for Wellness

No one ever leaves

A Cure for Wellness combineert op sterke wijze de maatschappelijke obsessie voor gezondheid met de menselijke neiging te willen ontsnappen aan de werkelijkheid. In de proloog zien we hoe de jonge Wall Street-aspirant Lockhart (Dane DeHaan) de opdracht krijgt zijn werkgever voor een zakendeal terug te halen naar New York. Die ogenschijnlijk eenvoudige opdracht mondt eenmaal ter plaatse uit in een psychologische nachtmerrie. Pembroke (Harry Groener) is geenszins van plan het kuuroord te verlaten, en Lockhart raakt al snel verstrikt in de geheimen die het mysterieuze verblijf herbergt. Zo vertelt de enigmatische mrs. Watkins (Celia Imrie) over een tragische geschiedenis die zich in en nabij het kasteel voltrokken heeft. Daarnaast is er Hannah (Mia Goth), een meisje dat getekend is door haar verleden en het medische traject dat ze doorloopt. Lockharts poging te ontsnappen aan de voelbare dreiging is tevergeefs; na een heftig auto-ongeluk ontwaakt hij in een ziekenbed.

Meester van beeld en geluid

Waar de eerste drie Pirates-films en een financieel geflopte western (The Lone Ranger) het moesten hebben van actie en humor, valt Gore Verbinski hier qua sfeer en mysterie weer terug op zijn horror-cultklassieker The Ring (2002). Net als vijftien jaar terug is het de cinematografie die positief opvalt. In The Ring waren het de donkere groentinten, in A Cure for Wellness wordt de überhaupt al prachtige locatie gevangen in perfect belichte én geschoten shots met oog voor detail. Het bij vlagen ijzingwekkende sound design geeft de scènes die binnen geschoten zijn op haar beurt weer een donker en opgesloten gevoel mee. Audiovisueel weet Verbinski zijn film constant boeiend te houden, en dat is direct ook een voorname reden dat A Cure for Wellness (ondanks de soms trage pacing) nooit saai wordt.

Het verhullen van eenvoud

Die stilistische hoogstandjes kennen echter een keerzijde. Ze verhullen namelijk deels de narratieve zwaktes van de film. Met wat nadenkwerk stuit de oplettende kijker al snel op de nodige clues die het toch wat simplistische scenario voortstuwen. Storend is daarnaast, in het licht van de tweeënhalf uur speeltijd, de incorporatie van plotelementen die nergens nader verklaard worden. Niet alle beloftes worden ingelost, een bevredigende climax blijft uit. En dat is jammer. Door het sterke acteerwerk van de beloftevolle DeHaan (The Amazing Spiderman 2) en de raadselachtige Goth (Nymphomaniac II) blijft A Cure for Wellness namelijk wel van begin tot eind intrigeren. Bovengemiddeld goed is de film over het geheel genomen nergens, maar liefhebbers van verfijnde genrecinema (mystery met horror-elementen) kunnen bij dit sfeerstuk zonder meer hun hart ophalen.

3.5 / 5
A Cure for Wellness is nu te zien op Netflix.

Trailer A Cure for Wellness


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Little WomenLittle Women (2019)
3 februari 2020
The WhistlersThe Whistlers (2019)
29 januari 2020

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Tim Bouwhuis


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Tim Bouwhuis.

ShopliftersShoplifters (2018)
12 december 2018
SuspiriaSuspiria (2018)
14 november 2018
GirlGirl (2018)
31 oktober 2018

Bekijk alle recensies van Tim Bouwhuis

A Cure for Wellness (2017)

A Cure for Wellness

IMDb-score6.4 / 10
GenreMystery Thriller
Speelduur146 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer 16Kijkwijzer gKijkwijzer aKijkwijzer gt

LandVerenigde Staten
RegisseurGore Verbinski
Acteurs Dane DeHaan
Jason Isaacs
Mia Goth
Bioscoop 16 februari 2017
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Laatste recensies

Meer recensies…

Films op tv de komende dagen