Vasthouden of bezwijken

Recensie The Islands and the Whales


Melle Bos
om 12:38

Op de Faeröer eilanden wordt al honderden jaren gejaagd op walvissen en zeevogels. Deze traditionele manier van leven wordt steeds harder bekritiseerd door buitenstaanders. Dit maakt het lastiger voor de eilandbewoners om vast te houden aan hun tradities en niet te bezwijken onder de druk van milieuactivisten en wetenschappers.

The Islands and the Whales

Eilanders onder druk

De bewoners van de Faeröer eilanden kijken elk jaar reikhalzend uit naar de walvisjacht. Wanneer er dan ook een groep grienden, de meest voorkomende walvis in het gebied, wordt gelokaliseerd, is binnen de kortste keren het hele eiland op de hoogte. De jagers op de boten drijven de beesten naar de kust waar ze worden opgewacht door honderden eilanders bewapend met speren en haken. De beesten worden op een humane manier gedood volgens de bewoners, maar dit is lastig voor te stellen als je de totale chaos op het strand aanschouwt. Het slagveld wordt al jaren bekritiseerd en milieuactivistengroep ‘Sea Shepherd’ is zo ontdaan van de traditie dat zij besluit zwaar geschut in te zetten en samen met Pamela Anderson een stokje voor de traditie proberen te steken. Deze actie is vooral heel gênant en maakt weinig tot geen indruk op de eilandbewoners. Wat wel indruk maakt is een lokaal onderzoek waaruit blijkt dat door de grote vervuiling van de zee het walvisvlees inmiddels vol zit met gevaarlijk hoge zinkgehaltes. Het zinkpercentage is inmiddels zo hoog dat het vlees zou worden afgekeurd voor verkoop in reguliere supermarkten. De Eilanders moeten kiezen tussen hun gezondheid of traditie.

Extra dimensie

Regisseur Mike Day is door het maken van zijn vorige documentaires (The Guga Hunters of Ness, Coast) inmiddels aardig getraind in het in beeld brengen van onstuimige kusten en de daar wonende bevolking. Dit is vanaf het eerste moment terug te zien in het schitterende The Islands and the Whales. Naast het beladen onderwerp laat de film de schoonheid van de eilandengroep zien. De hoge pieken half verstopt in de mist lijken in de afgelopen decennia niks te zijn veranderd, in tegenstelling tot de bewoners aan de kust. Naast het beeld kan ook het geluid niet onbehandeld blijven. Day maakte tijdens deze film gebruik van de state of the art Dolby Atmos-opnameapparatuur. Dit zorgt voor een ijzersterke extra dimensie dit doet vermoeden dat de kijker zowaar op het eiland aanwezig is.

Confrontatie

Het is indrukwekkend hoe dicht de camera wordt toegelaten tot de kleine afgesloten gemeenschap. Dit levert mooie maar soms confronterende beelden op van de walvisjacht tot de discussies van de jagers aan de eettafel. Mike Day brengt met The Islands and the Whales een uiterst realistisch beeld naar buiten van de traditionele walvisjacht en de vraag of deze bloederige maar relatief duurzame manier van leven kan overleven in de huidige wereld.

3.5 / 5

Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Melle Bos


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Melle Bos.

Quality TimeQuality Time (2017)
26 april 2017
GloryGlory (2016)
5 april 2017
De PremierDe Premier (2016)
1 maart 2017

Bekijk alle recensies van Melle Bos

The Islands and the Whales (2016)

The Islands and the Whales

IMDb-score7.8 / 10
GenreDocumentaire
Speelduur84 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer 9 Kijkwijzer a Kijkwijzer gt

LandVerenigd Koninkrijk / Denemarken
RegisseurMike Day
Acteurs n.v.t.
Bioscoop 30 maart 2017
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Laatste recensies

Lees meer recensies

Films op tv de komende dagen