De kleine wereld

Recensie Little Men


Tim Bouwhuis
om 08:29

Little Men is het bewijs dat een klein gespeelde film groot aan kan voelen. Regisseur Ira Sachs (Married Life, Love is Strange) gebruikt de relationele bouwstenen van het leven om de kijker te beroeren. Liefde, vriendschap, (liefdes)verdriet, en dat dan tegen de achtergrond van al dan niet onthechte familiebanden. Het resultaat blinkt uit in eenvoud, herkenbaarheid en authenticiteit.

Little Men

Centraal in dit Amerikaanse drama staat de ontluikende vriendschap tussen Jake (Theo Taplitz) en Tony (Michael Barbieri). Deze kleine jongens hebben grote dromen: waar Jake droomt van de kunstwereld, kijkt Tony op tegen Jake’s vader, die theateracteur is. De vriendschap tussen de twee creatieve dromers wordt echter gecompliceerd door het feit dat de ouders van Jake (Greg Kinnear en Jennifer Ehle) in conflict komen met Tony’s Chileense moeder (Paulina Garcia). Mede vanwege het beperkte salaris dat Jake’s vader verdient, zien hij en de sympathieke psychologe Kathy zich gedwongen de huursom te verhogen van het pand dat Tony’s moeder als kledingwinkel heeft ingericht. De beslissing zet kwaad bloed bij Leonor, waarop de vete tussen de volwassenen geleidelijk ook haar uitwerking krijgt op hun bevriende kinderen.

Zwijgen is goud

Getekend door de spanningen in hun gezinnen stemmen Jake en Tony af dat ze thuis zullen zwijgen als hen iets gevraagd wordt. Terwijl dat disruptieve gedrag hun ouders tot wanhoop drijft, laat Sachs zien hoe de jongens op school worstelen met hun identiteit. Tony’s eerste stappen op het liefdespad zijn even aandoenlijk als onzeker, Jake worstelt met zijn stille wens gezien te worden door anderen. De gouden zet is hier zonder meer Sachs’ minimalistische aanpak. Emoties worden niet onnodig uitvergroot, kleine gebaren kunnen hun plaats innemen tussen de belangrijke narratieve breekpunten.

Jong zijn en oud acteren

In een film die gedragen wordt door menselijke emoties, aspiraties en dilemma’s, is het acteerwerk van dubbel belang. Geheel in lijn met het ingetogen scenario kent Little Men daarin geen echte uitblinkers, maar wel veel routineuze prestaties. Met name voor Taplitz en Barbieri is dat een groot compliment. Beide jonge acteurs spreiden een soort preliminaire volwassenheid tentoon, een stukje beheersing en souplesse dat zonder meer van opbloeiend talent getuigt. Kinnear, Ehle en Garcia vullen de ‘Little Men’ van dit overtuigende dramastuk goed aan.

Horizonverkenning

Bij gebrek aan overtuigend camerawerk of een kenmerkende stijl rust Little Men misschien nét iets te veel op de besproken acteerprestaties. De aftiteling rolt al na vijfentachtig minuten, wat het idee versterkt dat Sachs meer had mogen verkennen dan alleen de prominente tiener- en familieproblematiek. Nu maakt dit authentieke relaas wel een verzorgde indruk, maar laat het gemis zich voelen van die elementen die Little Men uniek hadden kunnen maken – of in ieder geval écht opvallend te midden van het brede aanbod in dit door en door menselijke genre. Die observatie doet echter niets af aan het vakwerk dat Sachs en zijn sterke cast hier leveren. Iedere scène is doorleefd, de dromen van Jake en Tony weerspiegelen de dromen van zoveel kleine jongens in deze grote wereld. Little Men maakt het minimale maximaal.

3.5 / 5

Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

RomaRoma (2018)
12 december 2018
ShopliftersShoplifters (2018)
12 december 2018
Becoming AstridBecoming Astrid (2018)
28 november 2018

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Tim Bouwhuis


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Tim Bouwhuis.

ShopliftersShoplifters (2018)
12 december 2018
SuspiriaSuspiria (2018)
14 november 2018
GirlGirl (2018)
31 oktober 2018

Bekijk alle recensies van Tim Bouwhuis

Little Men (2016)

Little Men

IMDb-score6.7 / 10
GenreDrama Familie
Speelduur85 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer AL

LandVerenigde Staten / Griekenland
RegisseurIra Sachs
Acteurs Greg Kinnear
Jennifer Ehle
Theo Taplitz
Bioscoop 18 mei 2017
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Kerstfilms en -series

Kerstfilms

Het is bijna Kerstmis, dus er zijn weer veel kerstfilms en goede series te zien. Bekijk hier wat er te zien is:

Nieuw: series op FilmVandaag

Nieuw: series op FilmVandaag Vanaf nu kun je hier ook alles over je favoriete series vinden! Lees meer of bekijk de top 100 series.

Films op tv de komende dagen