De twee Catherines

Recensie Sage femme


Lucas Versantvoort
om 09:54

Als je een gewoontedier bent, dan zijn onverwachte ontwikkelingen niet bepaald gewenst. En toch kan een plotse verandering ook positieve gevolgen hebben. Deze switch staat centraal in Martin Provosts intieme drama Sage femme over de relatie tussen een alleenstaande moeder en een excentrieke vrouw uit een ver verleden.

Sage femme

Onverwachte wending

Voor Claire Breton (Catherine Frot) heeft het leven weinig verrassingen meer. Ze is vroedvrouw, werkt hard, heeft een volwassen zoon, is alleenstaand en zit in haar vrije tijd lekker te werken in haar moestuintje. Na een lange nachtdienst krijgt ze een voicemail met een bericht van, Béatrice Sobolevski (Catherine Deneuve), de vroegere minnares van haar vader. Béatrice heeft onlangs te horen gekregen dat ze doodziek is en wil via Claire, die ze vroeger gekend heeft, met zichzelf in het reine komen over haar relatie met Claire’s vader. Voor Claire ligt de zaak ingewikkelder. Haar vader pleegde kort na Béatrice's vertrek zelfmoord en ze heeft haar altijd daarvoor verantwoordelijk gehouden. Daar komt bij dat ze geen zin heeft om haar compacte leven plotseling overhoop te gooien omwille van een excentrieke levenslustige hedonist. De twee vrouwen raken toch aan de praat en de uiteindelijke vriendschap brengt ze ertoe om met een nieuwe blik naar elkaar en het verleden te kijken.

Frot en Deneuve

Het mag meteen gezegd worden dat dit kleine drama soms iets rommeligs heeft. Er ontstaat nooit momentum, het drama behoudt voortdurend hetzelfde tempo. En subplots als de toekomst van Claire's zoon (en zijn zwangere vriendin) blijven altijd op de achtergrond hangen en intrigeren dus nooit. Maar de kern van de film zit ‘m in de dynamiek tussen Claire en Béatrice. En het uitstekende acteerwerk van de twee Catherines – Frot en Deneuve – verbloemt alle filmische missers. Zodra zij in beeld zijn, komt de film tot leven en zijn we bereid om de schoonheidsfoutjes door de vingers te zien. Deneuve is perfect gecast als de ouder wordende Béatrice. Haar excentrieke gedrag irriteert in het begin, omdat we haar zien door de ogen van Claire, die geen ruimte heeft voor deze levenslustige vrouw. Maar Deneuve wordt innemender wanneer we meer te weten komen over haar verleden met Claire’s vader, over haar onzekerheden en angsten, angsten die ze wegmoffelt met haar extravagante levensstijl. Frot levert waarschijnlijk zelfs de betere prestatie. Claire maakt de grootste verandering door en dat zie je allemaal terug in Frots acteerwerk, van haar hele uitstraling tot de kleinste gebaren.

Deze geleidelijke verandering in Claire’s leven is het hart van de film en is mooi om te zien. Het is alleen jammer dat dit niet altijd even spannend wordt verteld. Dat Sage femme twee uur duurt zul je dan ook zeker merken. Maar ja, met de twee Catherines in topvorm maakt dat weinig uit.

3 / 5

Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Becoming AstridBecoming Astrid (2018)
28 november 2018
Beautiful BoyBeautiful Boy (2018)
28 november 2018
Robin HoodRobin Hood (2018)
21 november 2018
WidowsWidows (2018)
21 november 2018

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Lucas Versantvoort


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Lucas Versantvoort.

Bekijk alle recensies van Lucas Versantvoort

Sage femme (2017)

Sage femme

IMDb-score6.8 / 10
GenreDrama
Speelduur118 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer AL Kijkwijzer gt

LandFrankrijk
RegisseurMartin Provost
Acteurs Catherine Frot
Catherine Deneuve
Olivier Gourmet
Bioscoop 22 juni 2017
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Kerstfilms en -series

Kerstfilms

Het is bijna Kerstmis, dus er zijn weer veel kerstfilms en goede series te zien. Bekijk hier wat er te zien is:

Laatste recensies

Lees meer recensies…

Nieuw: series op FilmVandaag

Nieuw: series op FilmVandaag Vanaf nu kun je hier ook alles over je favoriete series vinden! Lees meer of bekijk de top 100 series.

Films op tv de komende dagen