Recensie Tulip Fever

Tulpenmanie


Tim Bouwhuis
om 08:56

De Gouden Eeuw was haar hoogtepunt zo ongeveer gepasseerd toen een ongekende rage de Republiek aandeed. Tussen 1634 en 1637 was het gewest Holland in de ban van de tulp. Inflatie en speculatie gingen hand in hand, de meest absurde geldbedragen werden neergelegd voor bollen die het daglicht nog nooit zagen. Wie echter denkt dat Tulip Fever volledig over deze historische hype gaat, komt bedrogen uit.

Tulip Fever

De bollengekte rond de Amsterdamse grachten is in dit romantische drama slechts het decor voor een lang uitgesponnen intrige. De spil is de Zweedse schone Alicia Vikander (The Danish Girl, The Light Between Oceans), die in haar felblauwe jurk direct uit een schilderij van Johannes Vermeer lijkt te zijn genomen. De rol van Sophia is Vikander op het lijf geschreven. Charmant en gracieus, vrijzinnig en naïef; de uitersten van haar karakter passen goed bij het dubbelspel dat zij in Tulip Fever speelt. Na een eerste ontmoeting met de bevlogen schilder Jan van Loos (Dane DeHaan) wil Sophia nog maar één ding: zich ontworstelen aan haar gekooide bestaan onder koopman Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz). Een plan is snel bedacht, zeker als een zwangerschap en een goedhartig dienstmeisje (Holliday Grainger) uitkomst bieden.

Een sterk scenario is het halve werk

Dat Tulip Fever zichzelf in de uitwerking van dat plot tot de middelmaat veroordeelt, heeft alles van doen met het zwakke scenario van Tom Stoppard (naar een roman van Deborah Moggach). Enigszins verwonderlijk is dat wel, aangezien de gerenommeerde Stoppard in het verleden onder meer tekende voor de dystopische klassieker Brazil (1985) en de meervoudige Oscarwinnaar Shakespeare in Love (1998). Het pijnpunt van dit specifieke scenario zit hem met name in de ongeloofwaardige wijze waarop Sophia zich tracht te ontworstelen aan haar bestaan onder het gezag van Sandvoort. Christopher Waltz, die we het best kennen als Tarantino’s vertegenwoordiger van het absolute kwaad (Inglourious Basterds), zet Sandvoort neer als een warrige, zachtaardige goedzak. De door het plot geveinsde tirannie is ver te zoeken, of ze moet liggen in Sandvoorts obsessie voor het verkrijgen van een erfgenaam. Zelfs de meest verstrooide koopman zou door moeten hebben dat zijn complete huishouden een loopje met hem neemt. Diezelfde koopman zou vervolgens een verband kunnen leggen tussen het merkwaardige gedrag van Sophia en de jonge schilder die haar portretteerde. In Tulip Fever zien we niets van dit alles; het plot beweegt zich op kunstmatige en doorzichtige wijze voort richting de grote climax.

Illusie en desillusie

Langzaam doemen dan de contouren op van een zorgvuldig opgezet eindspel, waarbinnen de kwetsbare zeepbel van de tulpenmarkt en de idealen van de protagoniste op vernuftige wijze met elkaar worden verweven. Justin Chadwick (The Other Boleyn Girl) doet er echter veel te lang over om dat punt te bereiken. In het rommelig gemonteerde geheel dat Tulip Fever is kunnen ook tijdsgetrouwe kostuums en gerenommeerde actrices als Vikander het tij niet keren. Wat dat betreft is de tulpenmanie ook een passende metafoor voor de film zelf: een illusie met een mooi voorkomen verandert op termijn altijd in een desillusie.

2.5 / 5

Trailer Tulip Fever


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Little WomenLittle Women (2019)
3 februari 2020
The WhistlersThe Whistlers (2019)
29 januari 2020

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Tim Bouwhuis


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Tim Bouwhuis.

ShopliftersShoplifters (2018)
12 december 2018
SuspiriaSuspiria (2018)
14 november 2018
GirlGirl (2018)
31 oktober 2018

Bekijk alle recensies van Tim Bouwhuis

Tulip Fever (2017)

Tulip Fever

IMDb-score6.2 / 10
GenreDrama Historisch
Speelduur107 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer 12Kijkwijzer s

LandVerenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
RegisseurJustin Chadwick
Acteurs Alicia Vikander
Dane DeHaan
Judi Dench
Bioscoop 31 augustus 2017
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Laatste recensies

Meer recensies…

Films op tv de komende dagen