Een lofzang aan de kitsch en zijn maker

Recensie The Disaster Artist


Jorn Beuzekom
om 10:23

De culthit The Room, de volgens velen beste slechte film aller tijden, reist bijna vijftien jaar na de première samen met regisseur Tommy Wiseau nog steeds de wereld over met uitverkochte filmzalen. Nu is er The Disaster Artist. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Wiseaus medeplichtige Greg Sestero, vertelt het verhaal van Wiseau en Sestero en de productie van The Room.

The Disaster Artist

Sterrencrew

The Disaster Artist zit vol met inside jokes. Voor de ingewijde Room-fan is de film een feest van herkenning, en dan stelen vooral de scènes die zich afspelen op de set van The Room de show. De bekendste zinnen en scènes uit het cultfenomeen komen uitgebreid langs en James Franco, zowel regisseur als acteur, zorgt samen met schrijvers Scott Neustadter en Michael H. Weber voor een geloofwaardige en ook herkenbare representatie van het productieproces van The Room. Toch wordt The Disaster Artist zo verteld dat ook de kijkers die minder bekend zijn met Wiseaus meesterflop zich gelukkig kunnen prijzen met de flauwe humor die we gewend zijn van James Franco en het bekende duo Seth Rogen en Evan Goldberg, die beiden producenten voor The Disaster Artist zijn. De rollen van Wiseau en Sestero worden vertolkt door de Dave en James Franco. Die laatste zorgt voor het meeste vermaak in The Disaster Artist als de excentrieke, onbegrijpelijke en vaak onverstaanbare Tommy Wiseau. Onder een laag make-up en met een goede imitatie van Wiseaus mimiek en ondefinieerbare accent, leidt James Franco de film en sleept hij het publiek langs de vele grappige momenten waar de film het van moet hebben. Zijn broer, Dave Franco, speelt in zijn rol als Sestero beduidend slechter, maar weet het uiteindelijk zijn karakter goed over te brengen.

Alleen een karikatuur

Toch mist er iets in The Disaster Artist. Wiseaus publieke persona wordt nog steeds gekenmerkt door de mysterieusheid die hij zelf opwerpt: niemand weet waar hij vandaan komt, niemand weet hoe oud hij is en niemand weet hoe serieus hij zichzelf eigenlijk neemt. In dat feit schuilt drama dat The Disaster Artist ongeroerd laat, maar juist interessant zou zijn in een film over de productie van The Room. In Franco’s film zien we voornamelijk de karikatuur van Tommy Wiseau die Wiseau zelf ook is. Er zijn slechts een paar momenten waar het drama van Tommy echt doorschijnt, en het hoogtepunt daarvan ligt in de geniale en confronterende scène die de première van The Room laat zien. De tragedie van die scène wordt echter binnen enkele minuten al opgelost, en daarmee laat Franco duidelijk zijn doel voor de film zien: het draait voornamelijk om vermaak en komedie.

Erg is dat natuurlijk niet, want vermakelijk is The Disaster Artist zeker. De film was echter ook echt interessant geweest als het karakter van Tommy meer was uitgediept. Met een sterrencast, een geniale vertolking van Wiseau en een kundig geschreven script is The Disaster Artist een film die onderhoudend en komisch is, maar nergens echt een statement probeert of durft te maken.

3 / 5

Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Becoming AstridBecoming Astrid (2018)
28 november 2018
Beautiful BoyBeautiful Boy (2018)
28 november 2018
Robin HoodRobin Hood (2018)
21 november 2018
WidowsWidows (2018)
21 november 2018

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Jorn Beuzekom


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Jorn Beuzekom.

LuckyLucky (2017)
7 maart 2018
Human FlowHuman Flow (2017)
13 december 2017
MimosasMimosas (2016)
29 november 2017
Petit paysanPetit paysan (2017)
22 november 2017

Bekijk alle recensies van Jorn Beuzekom

The Disaster Artist (2017)

The Disaster Artist

IMDb-score7.4 / 10
GenreKomedie Drama
Speelduur99 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer 12 Kijkwijzer g Kijkwijzer gt

LandVerenigde Staten
RegisseurJames Franco
Acteurs James Franco
Dave Franco
Alison Brie
Bioscoop 21 december 2017
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Kerstfilms en -series

Kerstfilms

Het is bijna Kerstmis, dus er zijn weer veel kerstfilms en goede series te zien. Bekijk hier wat er te zien is:

Laatste recensies

Lees meer recensies…

Nieuw: series op FilmVandaag

Nieuw: series op FilmVandaag Vanaf nu kun je hier ook alles over je favoriete series vinden! Lees meer of bekijk de top 100 series.

Films op tv de komende dagen