Mi casa es su casa

Recensie Winchester


Ianthe van Beuningen
om 10:52

Zo nu en dan waren geesten rond in buitenwijken, hotels of kloosters, maar ook zij wensen op z’n tijd iets meer luxe. Het huis van de Winchester-weduwe heeft zeven verdiepingen, tientallen op maat gemaakte kamers en talloze doodlopende gangen, optimaal gelegen in het zonnige Californië. Het ideale zomerverblijf voor elke gekwelde geest met onafgemaakte zaken.

Winchester

De aan laudanum verslaafde dokter Eric Price wordt gevraagd om ter plaatse een psychologische evaluatie te verrichten op een bijzondere vrouw: Sarah Winchester, weduwe en eigenaresse van de grote Amerikaanse wapenfabrikant van de iconische Winchester-geweren. Ze vertoont de laatste tijd wat bijzondere trekjes die haar kwaliteiten als leidster in twijfel doen trekken. Sinds de dood van haar kind en man verbouwt zij obsessief haar huis; dag in dag uit, zowel ’s nachts als overdag, worden nieuwe kamers aangebouwd en afgebroken. Uiteraard blijkt het huis niet alleen bewoond te zijn door de levenden… De film en locatie zijn gebaseerd op semi-waargebeurde situaties: het Winchester Mystery House is nog altijd te bezoeken.

Een klassieke constructie

Winchester is een redelijk klassiek spookverhaal waarin een ‘buitenstaander’ een tijdje in een apart huis logeert en langzamerhand de onbehagelijke waarheid die achter de net getimmerde muren schuilgaat, tegen het lijf loopt. De buitenstaander dokter Price, gespeeld door Jason Clarke, worstelt daarbij met de geesten van zijn verleden en zal deze geesten moeten trotseren (letterlijk en figuurlijk). Een bekend uitgangspunt met een bekende opbouw van narratief en spanning. Op enkele kleine extraatjes na is Winchester niet bepaald vernieuwend of onvoorspelbaar, maar levert het al met al prima vermaak.

Labyrint van spoken

De locatie springt het meest in het oog: het wonderbaarlijk huis van de Winchester-weduwe. Door de afwezigheid van een overkoepelend bouwplan is het huis een ‘rommeltje’ geworden, maar niettemin een mooi eclectisch rommeltje. Het is jammer dat we niet wat meer van deze architectonische eigenaardigheden te zien krijgen. Op enkele uitzonderingen na wordt het vervloekte huis niet helemaal naar zijn volle potentie benut en had het zo nu en dan wat beter uit de verf kunnen komen. Evengoed creëert het huis, samen met de begin twintigste-eeuwse aankleding, een prettige pittoreske atmosfeer.

Typische horror naar verwachtingen

De spanning zit hem zelden in het aanwenden van langdurige kippenvel, maar veelal bij plotsklapse jumpscares. Deze zijn, zoals redelijk algemeen bekend, vaak voorspelbaar maar kunnen nog altijd de spijker op z'n kop slaan (wat ze zo nu en dan ook zeker doen). Het overgrote gedeelte bestaat dan weliswaar uit redelijk bekende elementen die we in menig Amerikaanse horror kunnen verwachten, maar de aankleding van de decors, het klassieke uitgangspunt en de algehele sfeer maakt het tot een vermakelijke zit, die zo nu en dan komisch uit de hoek kan komen. En uiteraard, op een vrouw als Helen Mirren, die in de huid is gekropen van Sarah Winchester, kun je altijd bouwen.

2.5 / 5

Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Ianthe van Beuningen


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Ianthe van Beuningen.

Bekijk alle recensies van Ianthe van Beuningen

Winchester (2018)

Winchester

IMDb-score5.4 / 10
GenreHorror Thriller
Speelduur100 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer 16 Kijkwijzer g Kijkwijzer a Kijkwijzer gt

LandAustralië / Verenigde Staten
RegisseurMichael Spierig en Peter Spierig
Acteurs Helen Mirren
Jason Clarke
Sarah Snook
Bioscoop 8 februari 2018
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen