Recensie The Death of Stalin

Kameraden voor het leven


Ianthe van Beuningen
om 09:18

Een kleine groep Russen, het regerend hart van de Sovjet-Unie, staat stomverbaasd rondom het lichaam van de beruchte dictator. Joseph Stalin, die de dag ervoor nog vrolijk een glaasje dronk en een Amerikaanse western keek, lag nu in comateuze toestand op de grond in het midden van de slaapkamer. Vanaf de vloer kan hij het land niet meer besturen. Maar wie o wie vult de schoenen van Uncle Joe?

The Death of Stalin

De film zoomt in op de laatste paar dagen van Stalin en het daaropvolgende politieke tumult binnen het communistisch hart van de Sovjet-Unie. Hooggeplaatste politici, met Beria, Krushchev en Malenkov voorop, beseffen maar al te goed dat er een machtsvacuüm is ontstaan zodra zij horen van Stalins toestand. Wat volgt is een dramatisch, komisch, duister en fascinerend spel van corruptie, achterkamertjespolitiek en eliminatie dat geschiedenis in al haar absurditeit en angstaanjagendheid op het grote scherm brengt.

Gebalanceerde humor

The Death of Stalin is een bijzonder veelzijdige, gebalanceerde, duistere drama-komedie. Het vergt een sterk staaltje evenwichtige schrijfkunst wil je aan de ene kant een humoristische rolprent neerzetten (en met zo’n cast kan dit ook niet anders) en aan de andere kant niet de akeligheden van het dictatorschap bagatelliseren. Angst en geweld staan hier samen met droge humor en idioterie. Dit contrast maakt The Death of Stalin zeer sterk.

Politieke beladenheid

Met historische rolprenten (en zeker zoiets relatief ‘vers’ als Stalin en de Sovjet-Unie) zal je altijd te maken hebben met politieke beladenheid en diverse perspectieven. The Death of Stalin blijft een overheersend westerse rolprent. Het volgt veelal de historische grote lijnen en kleine details (al zitten er ook foutjes en aanpassingen in, wat bij elk historisch drama begrijpelijk is), maar men moet niet vergeten dat de westerse lens voor de camera hing. In Rusland werd het vertonen van de film in bioscopen zelfs verboden; volgens de Russische overheid zou het een oneerlijk beeld geven van het Stalinisme en een anti-Russische mentaliteit propageren.

Machtswellustige politici

De cast is bijzonder sterk. We kunnen altijd goed werk verwachten van Steve Buscemi (Fargo, Reservoir Dogs) en Jeffrey Tambor (Arrested Development), die beiden wel vaker een zekere eigenheid aan hun personages toekennen. Maar ook Beria, gespeeld door Simon Russell Beale, weet zeker een dreigende en machtswellustige politicus neer te zetten. Daarbovenop springt het charisma van de militaire leider Zhukov, neergezet door Jason Isaacs, misschien nog wel het meest in het oog.

De historische speelsheid en sterke cast maken The Death of Stalin tot een een aanwinst voor iedereen die houdt van Russische geschiedenis, politiek-historische drama’s en droge, tegen het Britse aanleunende, humor. Het is ten zeerste te hopen dat Armando Iannucci meer historische fictie zal schrijven en/of regisseren; zijn balans tussen eerlijkheid en duistere humor is meesterlijk en zal elke geschiedenis toegankelijk maken.

4 / 5
The Death of Stalin is nu te zien op Amazon Prime Video.

Trailer The Death of Stalin


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Ianthe van Beuningen


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Ianthe van Beuningen.

Bekijk alle recensies van Ianthe van Beuningen

The Death of Stalin (2017)

The Death of Stalin

IMDb-score7.2 / 10
GenreKomedie Drama
Speelduur106 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer 16Kijkwijzer gKijkwijzer gt

LandVerenigd Koninkrijk / Frankrijk
RegisseurArmando Iannucci
Acteurs Steve Buscemi
Simon Russell Beale
Paddy Considine
Bioscoop 3 mei 2018
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen