Recensie Skyscraper

Voor familie door het vuur


Ianthe van Beuningen
om 15:04

Deze wolkenkrabber biedt het nieuwste van het nieuwste: luxe appartementen, voorzieningen, beeldschone tuinen, noodsystemen, technologische innovaties, dit alles verdeeld over honderden verdiepingen die verbonden zijn door razendsnelle liften. Het is bijna een stad op zichzelf. Maar voordat het gebouw volledig in gebruik genomen kan worden, zal het eerst nog gecontroleerd moeten worden en de vuurproef moeten doorstaan. Letterlijk: het vliegt in brand.

Skyscraper

Nadat Will Sawyer, gespeeld door Dwayne ‘The Rock’ Johnson (Rampage: Big Meets Bigger, Jumanji: Welcome to the Jungle), zijn been verliest bij een uit de hand gelopen reddingsactie, zegt hij gedag tegen het leven als FBI-agent, trouwt hij met zijn dokter en krijgt twee schattige kinderen. Na zijn carrièreswitch wordt Sawyer veiligheidsadviseur en controleur voor wolkenkrabbers. Wanneer hij de mogelijkheid krijgt voor een wolkenkrabber in Hongkong te werken, neemt hij de opdracht met beide handen aan en betrekt samen met zijn familie een van de appartementen. Hoewel het gebouw is verrijkt met de nieuwste noodsystemen tegen eventuele brandjes, is het tegen opzettelijke sabotage niet bestand: de wolkenkrabber wordt in lichterlaaie gezet. The Rock zet alles op alles om zijn vrouw en kinderen in veiligheid te brengen. Enkele ongure types die daarbij door de brandende gangen struinen, dienen als olie op het vuur. Zij maken het Sawyer nu niet bepaald gemakkelijk om zijn gezin te redden.

Voldaan aan verwachtingen

Al vanuit de omschrijvingen kan men verwachten dat het plot redelijk voor de hand zal liggen. En dat blijft zo: geen grote verrassingen. Skyscraper geeft exact wat het belooft. Een bombastische, ruige en vermakelijke actiefilm vol spannende momenten op grote hoogtes, waarbij iemand (zeker mensen met hoogtevrees) in sommige gevallen zijn hart vast mag houden. Het is dan wel clichématig, maar opnieuw, het levert wat het belooft.

Visuele vernuftigheden

Als een film wolkenkrabbers betreft, zal wat betreft de visuele aspecten de lat hoog worden gelegd. Skyscraper levert zeker prachtige beelden van grote hoogtes, sterk camerawerk en creatieve special effects. De sfeerbol op de top van de wolkenkrabber, die misschien enigszins misplaatst was bovenop een appartementencomplex, functioneert niettemin als een mooi decor voor de laatste confrontatie en bracht opnieuw mogelijkheden voor visuele prestaties.

Luchtig plot

De uitwerking van bepaalde plotpunten kan zo nu en dan iets beter. De antagonisten krijgen zeer weinig aandacht, het plot wankelt op sommige momenten en diverse wendingen zijn niet altijd even geloofwaardig. Dit hoeft niet zozeer te storen, indien men de focus verschuift naar The Rock en zijn familie. Misschien soms wat overdadig sentimenteel, maar Johnsons liefde voor zijn vrouw en kinderen is hartverwarmend. Deze vader gaat voor zijn familie door het vuur.

Met een plot als dit liggen verwachtingen wat betreft originaliteit vaak al niet zo hoog. Het doel is te genieten van de mooie beelden, Dwayne ‘The Rock’ Johnson, diverse gewaagde stunts en de visuele toppunten. De film is clichématig en het ontbreekt zeker op sommige momenten aan diepte, maar de film blijft desalniettemin vermakelijk en visueel imposant.  

2.5 / 5

Trailer Skyscraper


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Ianthe van Beuningen


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Ianthe van Beuningen.

Bekijk alle recensies van Ianthe van Beuningen

Skyscraper (2018)

Skyscraper

IMDb-score5.8 / 10
GenreActie Thriller
Speelduur103 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer 12Kijkwijzer gKijkwijzer aKijkwijzer gt

LandVerenigde Staten
RegisseurRawson Marshall Thurber
Acteurs Dwayne Johnson
Neve Campbell
Pablo Schreiber
Bioscoop 12 juli 2018
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen