Recensie I Am Not a Witch

Maar wat als ze gewoon een kind is?


Eelke Bo van de Weerd
om 10:10

Witte linten, wapperend in de wind. Het is geen versiering, maar een waarschuwing. Aan ieder lint zit namelijk een heks vastgebonden. Zolang ze vastzitten zijn ze ongevaarlijk, maar deze vrouwen mogen niet meedraaien in de samenleving en het is ook niet nodig om ze als mensen te behandelen. Maar interessant zijn ze wel, blijkt uit de tientallen toeristen die erop afkomen.

I Am Not a Witch

Hoe herken je een heks?

Maar wanneer is iemand dan een heks? Dat is heel eenvoudig. Een buurman, achternicht, schoonzoon of volstrekt onbekende heeft vermoedens en spreekt deze uit. Zodra er meer mensen iets vermoeden gaat men naar de politie. De heks wordt opgepakt en verhoord, en dan mag ze bewijzen dat ze geen heks is. Doet ze dan niet, dan wordt ze weggehaald en meegenomen naar een heksendorp. Hier krijgt ze een lint en wordt ze voor de keuze gesteld: wil je een heks zijn, of een geit? Na hier een nacht over na gedacht te hebben wordt ze weer opgehaald, en als ze geen geit is, is haar lot bezegeld. Ze zal de rest van haar leven slijten tussen andere heksen en zonder enige wederdienst hard op het land van een ander moet werken.

Heksen zijn altijd vrouwen. Vaak vrouwen van middelbare leeftijd of ouder. In I Am Not a Witch volgen we het lot van Shula, een meisje van 9 dat op basis van een klein ongeluk en een droom wordt veroordeeld tot het heksenbestaan. Haar jonge leeftijd valt op, zowel bij de andere ‘heksen’ en bij het publiek dat de heksen aantrekken. Al gauw wordt ze benaderd door een welgestelde man die ‘zaken met haar wil doen’. Hij ziet in Shula een bron van media-aandacht en geld. Ze wordt van hot naar her gesleept en verdient geen geld maar flessen gin, die ze meenaamt naar ‘huis’ en aan de andere heksen geeft. Het is een absurde situatie. Tegelijkertijd dwingt de overheid haar tot naar school gaan, maar van de koningin mag ze juist niet naar school, en moet ze regen opwekken tegen de aanhoudende droogte in het land.

Kritische noot

De film heeft bijna de sfeer van een documentaire, zo echt doet het verhaal aan. Het is dan ook gebaseerd op de werkelijkheid. Regisseur Rungano Nyoni reflecteert met I Am Not a Witch op de tegenstrijdige houding tegenover vrouwen in Zambia. Aan de ene kant prijst het land zichzelf om de gelijkheid tussen man en vrouw, maar tegelijkertijd kunnen vrouwen die uit de toon vallen zonder enig proces tot slaaf worden gemaakt. Nyoni laat de absurditeit van het bijgeloof rondom de hedendaagse heksenbestrijding in het land zien en doet dit op een aangrijpende en indrukwekkende manier. I Am Not a Witch is niet alleen een aanklacht, het is ook een mooi verhaal en een bijzonder sterk verbeeld standpunt, dat samengevat wordt door een van de personages: “maar wat als ze gewoon een kind is?”

4 / 5

Trailer I Am Not a Witch


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Eelke Bo van de Weerd


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Eelke Bo van de Weerd.

DrømmelandDrømmeland (2019)
27 maart 2019
Becoming AstridBecoming Astrid (2018)
28 november 2018
Beautiful BoyBeautiful Boy (2018)
28 november 2018
La prièreLa prière (2018)
12 september 2018

Bekijk alle recensies van Eelke Bo van de Weerd

I Am Not a Witch (2017)

I Am Not a Witch

IMDb-score6.9 / 10
GenreDrama Komedie
Speelduur92 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer 12 Kijkwijzer dc Kijkwijzer gt

LandVerenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland
RegisseurRungano Nyoni
Acteurs Maggie Mulubwa
Gloria Huwiler
Henry B.J. Phiri
Bioscoop 13 september 2018
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Laatste recensies

Meer recensies…

Films op tv de komende dagen