Recensie Studio 54

Hoe de New Yorkse discohemel een nachtmerrie werd


Daniel Singelenberg
om 19:59

De jaren 70 waren bij uitstek de tijd van de discorage, die ook in de film niet ongemerkt voorbij is gegaan. Wie herinnert zich niet het enorme succes van Saturday Night Fever (John Badham) met John Travolta, niet toevallig uitgebracht in hetzelfde jaar waarin op 26 april 1977 de legendarische New Yorkse disco club Studio 54 geopend werd. En die zich in dezelfde stad afspeelde waar de discocultuur z’n oorsprong gevonden had, in die typisch urbane mix van gay- en straightclubs waarin vrijwel alles was toegestaan.

Studio 54

Waanzinnig succes

Vanaf de allereerste avond wist Studio 54, gelegen op West 54th Street, in een obscure buurt met veel straatroven die Hell’s Kitchen genoemd werd, en waar een fatsoenlijk mens zich ‘s avonds laat niet op straat waagde, dankzij een uitgekiende publiciteitscampagne in de media te verheugen in grote massa’s bezoekers. In de New York Post verschenen meteen al op de voorpagina de later zo iconische foto’s van drommen bezoekers die vergeefs smeekten te worden toegelaten. En waar de kersverse jonge eigenaren Steve Rubell en Ian Schrager er persoonlijk op toezagen wie er die nacht tot de uitverkorenen mochten behoren.

Eenvoudige jongens uit Brooklyn

Steve Rubell (1943–1989) en Ian Schrager (1946) kwamen allebei uit een typisch lower middle class milieu in New York en kenden elkaar van high school. Later op Syracuse University zaten ze bij hetzelfde studentendispuut en werden ze boezemvrienden. In de vroege jaren 70, met de snel opkomende discomode, werden ze zakenpartners en begonnen verschillende clubs. Begin 1977 kochten ze een leegstaand voormalig operatheater uit 1927 waarin tot voor kort een studio van CBS gevestigd was waar dagelijkse tv-shows werden uitgezonden. Bij de inrichting van hun club wisten ze handig gebruik te maken van de door CBS daar achtergelaten props en ook het enorme balkon uit de operatijd wisten ze goed te benutten. Juist daar speelden zich ‘s nachts de taferelen af waaraan de club zijn latere reputatie van onbegrensde decadentie ontleende.

Stralende sterren

Vanaf het begin wisten de jongens ook wereldberoemde sterren aan hun onderneming te binden. Door hun contacten met een publiciteitsagent die van de New York Post 500 dollar kreeg voor een foto van elke beroemdheid die op de voorpagina verscheen, en 150 dollar voor iedere keer dat de naam van een ster binnenin genoemd werd, en waarvan Rubell en Schrager dan weer een percentage vingen, werd Studio 54 absoluut the place to be. Als je erin was geslaagd binnen te komen, kon je zo maar in het gezelschap verkeren van Michael Jackson, Mick Jagger, Liza Minelli of Andy Warhol.

Neergang

De documentaire van Matt Tyrnauer (Valentino: The Last Emperor) vertelt in een rustig tempo aan de hand van een lang interview met de zeer onderhoudende Ian Schrager het boeiende verhaal van de opkomst en ondergang van Studio 54. Verder zijn er ook filmfragmenten te zien uit de bloeitijd van de club. En onthutsende tv-beelden van de inval door de Amerikaanse belastingdienst in november 1978, wanneer het sprookje definitief ten einde is. De jongens hadden de aandacht van de autoriteiten weten te trekken, er was sprake geweest belastingontduiking op grote schaal. En dan toont de Amerikaanse justitie weinig mededogen. Ze kregen allebei drieënhalf jaar gevangenisstraf.

3 / 5

Trailer Studio 54


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Daniel Singelenberg


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Daniel Singelenberg.

Bekijk alle recensies van Daniel Singelenberg

Studio 54 (2018)

Studio 54

IMDb-score6.9 / 10
GenreDocumentaire
Speelduur98 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer AL Kijkwijzer gt

LandVerenigde Staten
RegisseurMatt Tyrnauer
Acteurs Ian Schrager
Steve Rubell
Bioscoop 18 oktober 2018
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen