Recensie The Old Man and the Gun

De bejaarde boef


Ianthe van Beuningen
om 14:57

De bankovervaller Forrest Tucker hoopte zelf al dat zijn onstuimige leven op het grote doek zou verschijnen. Hij zou zelfs nog bij de secretaresse van acteur en regisseur Clint Eastwood hebben aangeklopt met de vraag of deze toevallig geïnteresseerd zou zijn in Tuckers autobiografie. Een Eastwood-flick is het dan misschien niet geworden, maar desalniettemin mag Tucker zich gelukkig prijzen: iets meer dan een decennium na zijn dood is zijn verhaal toch nog verfilmd.

The Old Man and the Gun

In The Old Man and the Gun kruipt Robert Redford in de rol van crimineel Forrest Tucker. Forrest wist van geen ophouden. Zijn leven was een opeenstapeling en afwisseling van gevangenissen, ontsnappingen en bankovervallen. In deze speelfilm ligt de focus op het begin van de jaren 80. Samen met twee vrienden (die ook niet meer de piepjonge bad boys zijn), gespeeld door Danny Glover en Tom Waits, berooft hij in een korte periode tientallen banken in diverse staten. Ze staan bekend als de ‘Over-the-Hill Gang’, wat verwijst naar hun leeftijd. Het impliceert daarmee dat zij hun beste tijd nu wel zo langzamerhand hebben gehad. Jong zijn ze misschien niet meer, maar over deze heuvel zijn ze bij lange na nog niet. Gedurende hun succesvolle reeks bankovervallen worden zijn op de hielen gezeten door detective Hunt (Casey Affleck). Een romantisch tintje zal ook niet aan de film ontbreken: Forrest wordt verliefd op een weduwe genaamd Jewel, maar zij weet niets van zijn criminele activiteiten. Zal deze doorgewinterde bejaarde bankovervaller ooit met pensioen gaan?

Waargebeurd verhaal

The Old man and the Gun is grotendeels gebaseerd op historische feiten. Het is zeker begrijpelijk dat het leven van Forrest toch nog in de bioscopen belandde. Hij was een opmerkelijk recidivist die volgens eigen zeggen 18 keer succesvol uit diverse gevangenissen was ontsnapt en 12 keer met minder succes. Voor een van zijn ontsnappingen zou hij ooit extreme buikpijn hebben geveinsd waarvoor hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Nadat een prima werkende blinde darm was verwijderd, sloop hij stiekem uit het ziekenhuis.

Robert de gentleman

Redford was de ideale keuze om deze bankovervaller op leeftijd te spelen. Hij was in zijn jonge jaren al niet van het grote scherm te slaan. Vanaf de jaren zestig verscheen hij keer op keer weer in diverse kaskrakers. Romantische komedies, drama's, crimi's, hij kon in elk soort genre zijn ei wel kwijt. Ook nu, terwijl hij zo langzamerhand een startend tachtiger is, heeft hij deze kwaliteiten en zijn onmiskenbare charme (een speels lachje hier en daar) nog niet verloren, wat duidelijk blijkt in The Old man and the Gun. Wel zal dit Redfords laatste rol worden: hij kondigde afgelopen augustus zijn pensioen aan. Deze film functioneert daarmee als een prima afsluiter voor zijn bewonderenswaardige carrière. In het karakter van een hoffelijke bankovervaller die al lang AOW zou kunnen claimen, zit een zekere charmante ondeugd die Redford treffend presenteert.

Zoetjes

The Old man and the Gun laat zien dat we stiekem toch altijd wel een zwak hebben voor de charismatische schurk; de gentleman met de vriendelijke lach. Niet alleen Forrest Tucker, maar de hele film draagt een bepaalde hoffelijkheid. Het is zoet en aandoenlijk. Er zit een beetje romantiek in, wat drama, wat komedie en misdaad, wat het geheel maakt tot een redelijk luchtige, vermakelijke speelfilm. Niet heel vernieuwend of imponerend, maar zeker een prettige zit.

3 / 5

Trailer The Old Man and the Gun


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Ianthe van Beuningen


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Ianthe van Beuningen.

Bekijk alle recensies van Ianthe van Beuningen

The Old Man and the Gun (2018)

The Old Man and the Gun

IMDb-score6.7 / 10
GenreKomedie Misdaad
Speelduur93 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer 12Kijkwijzer gKijkwijzer gt

LandVerenigde Staten
RegisseurDavid Lowery
Acteurs Robert Redford
Casey Affleck
Elisabeth Moss
Bioscoop 8 november 2018
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen