Recensie No Date, No Signature

Moreel dilemma


Willemijn Gertsen
om 14:08

“Waarom heeft Nariman niets gezegd?”, dat is de vraag die bij de (Westerse) toeschouwer blijft hangen in de Iraanse film No Date, No Signature. De Iraanse regisseur Vahid Jalilvand adresseert in zijn tweede speelfilm het morele dilemma van de forensisch arts Kaveh Nariman na een verkeersongeluk. Hoewel Nariman de beste intenties lijkt te hebben, verricht hij toch een paar laakbare handelingen.

No Date, No Signature

Een ongeluk

Op een avond raakt Nariman, buiten zijn schuld, betrokken bij een verkeersongeval. Een gezin, vader, moeder, zoon en baby vallen van hun brommer, waarbij het zoontje zijn hoofd hard stoot. Nariman identificeert zich als arts en biedt zijn hulp aan, maar vader Moosa weigert. Hij heeft liever dat Nariman de politie belt. Dat Nariman een goede, rechtschapen man is, blijkt wanneer hij het gezin op de brommer volgt om er zeker van te zijn dat ze naar het ziekenhuis gaan voor controle (wat ze overigens niet doen). Hij verzorgt zijn inwonende, bedlegerige moeder en adviseert vrouwen met dubieuze verwondingen. Hij is principieel en onvermurwbaar in zijn vak, daar waar collega’s soms problemen uit de weg willen gaan. In het mortuarium waar hij werkt, komen alle overledenen uit de stad binnen, zo ook het 11-jarig jongetje wiens naam hij herkent. Het is het jongetje dat de vorige avond bij het ongeluk betrokken was. Amir Ali is ’s nachts op weg naar het ziekenhuis met hevige duizelingen overleden. Dan gebeurt er iets bij Nariman: hij is niet in staat om de autopsie te verrichten, maar zegt ook niets tegen zijn collega Sayeh die de autopsie van hem overneemt, noch tegen de ouders van het kind. Zijn zwijgen heeft grote gevolgen voor de getroffen familie en voor hemzelf.

Lafheid of besef van consequenties?

Jalilvand, samen met Al Zarnegar eveneens verantwoordelijk voor het script, heeft een aantal sterke personages ontwikkeld; mensen die op een geloofwaardige manier proberen om te gaan met een traumatische gebeurtenis. Amir Agha’ee speelt dokter Nariman, de forensisch arts die ondanks zijn integere adviezen nalaat zich te melden als betrokkene bij een verkeersongeval. Wat de redenen zijn van zijn onvermogen is onduidelijk (angst om zijn baan, de schande?), maar wanneer hij toch besluit zijn zwijgen te doorbreken, doet hij dit zonder scrupules, zonder inachtneming van de betrokkenen en gaat hij tot het uiterste. Navid Mohammadzadeh is vader Moosa, de arme arbeider die nauwelijks in staat is om voor zijn gezin te zorgen en wanneer er iets goed mis gaat, alle verantwoordelijkheid op zich neemt. Hediyeh Tehrani in de rol van Sayeh zet een sterke vrouw neer, een ervaren forensisch arts, die pragmatisch en analytisch te werk gaat. Zakiyeh Behbahani speelt Leila, een onderdanige vrouw, die na het verlies van haar zoon, lak heeft aan de heersende sociale verhoudingen en haar kracht toont. De cameravoering is strak en helder met aandacht voor de steeds zwaarder wordende gemoedstoestand van de personages. Het kleurgebruik is ijl en ook is er weinig muziek. Alle aandacht gaat naar de opeenstapeling van gebeurtenissen die de (laffe of misschien begrijpelijke?) daad van de protagonist teweegbrengt.

3.5 / 5

Trailer No Date, No Signature


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

SwallowSwallow (2019)
21 mei 2020
CharterCharter (2020)
13 mei 2020
BeanpoleBeanpole (2019)
13 mei 2020

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Willemijn Gertsen


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Willemijn Gertsen.

The WhistlersThe Whistlers (2019)
29 januari 2020
A Land ImaginedA Land Imagined (2018)
31 december 2019
The Third WifeThe Third Wife (2018)
20 november 2019

Bekijk alle recensies van Willemijn Gertsen

No Date, No Signature (2017)

No Date, No Signature

IMDb-score7.2 / 10
GenreDrama Mystery
Speelduur104 minuten

LandIran
RegisseurVahid Jalilvand
Acteurs Amir Aghaee
Zakieh Behbahani
Saeed Dakh
Bioscoop 7 februari 2019
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen