Recensie The Beach Bum

McConaughey freewheelt zich door potentiële stonerklassieker


Rik Engelbertink
om 09:54

The Beach Bum draait om Moondog, glorieus dichter van eerdere tijden. Ongeïnteresseerd in de wereld om hem heen die de hoop in hem al lang en breed verloren is. Zijn vrouw is steenrijk en hij heeft geen andere bezigheden dan verkeren in een constante high. Dan overlijdt zijn vrouw, en moet hij plotseling wat doen voor zijn centen.

The Beach Bum

Regisseur Harmony Korine, die je zou kunnen kennen van Spring Breakers, heeft waarschijnlijk geen moment getwijfeld over wie de rol van Moondog zou moeten vertolken. Oscarwinnaar Matthew McConaughey, ironisch genoeg zelf meerdere keren opgepakt vanwege marihuanabezit, lijkt zijn natuurlijke staat van zijn in deze film perfect te kunnen overdragen. Hoofdkarakter Moondog doet niks anders dan de hele dag blowen, bier drinken en af en toe wat coke snuiven. Dit vaak ook nog terwijl hij zich onderdompelt in de mooie dames die het zuiden van Florida hem toebedelen.

Een paradijselijk bestaan

De sfeer wordt gezet wanneer local hero van The Keys, Moondog, in het begin van de film meerdere malen mag laten zien uit wat voor hout hij gesneden is. Hij is brutaal, asociaal en niks lijkt hem te interesseren. Moondog kent geen grenzen in zijn achteloze bestaan. Hij, of eigenlijk zijn vrouw, heeft al het geld van de wereld en het lijkt erop dat Moondog zijn leven zorgeloos kan gaan uitleven. Het jetsetbestaan kent echter een plots einde wanneer hij en zijn vrouw in een auto-ongeluk belanden. Zijn vrouw overlijdt in het ziekenhuis en opeens staat Moondog er alleen voor. Hij krijgt te horen dat hij pas recht heeft op zijn deel van de erfenis wanneer hij zijn boek af heeft, tot dan toe zal hij het moeten doen met zijn eigen geld, wat hij niet heeft.

Onverstoorbaar karakter

Wonderbaarlijk genoeg lijkt Moondog hier geen moment echt wakker om te liggen. Hij blijft constant, op typerende wijze, lachen en draagt een prachtige boodschap met zich mee welke bij menig kijker zal inzinken. Volgens Moondog bestaat het leven uit keuzes. Je hebt de keuze je ellendig te voelen en je hebt de keuze het leven als een feest te zien. Moondog zelf kiest al zijn hele leven lang steevast voor het laatste. Met zijn draagbare typemachine onder zijn arm schrijft hij delen van zijn boek onder de prachtigste shots van zonsondergangen die het zuidelijke deel van Florida te bieden heeft. Als kijker raak je zelf haast verstrengeld in het intrigerende leven van de dichtende legende. In zijn constante trip zijn er bescheiden bijrollen voor Snoop Dogg, die een keer niet zichzelf speelt, Jonah Hill, die zijn agent voorstelt met een vreemd hilarisch zuidelijk accent en zelfs Zac Efron krijgt een paar minuten speeltijd als ex-drugsverslaafde.

McConaughey

Al deze bijrollen doen echter niks af aan het feit dat McConaughey, die de rol van Moondag haast té makkelijk vertolkt, de absolute show steelt. De bijrollen zijn goede vertolkingen van figuren die om een drugsverslaafde schrijver heen zouden kunnen hangen, maar kennen weinig verdieping. Moondog is een karakter en intrigeert, imponeert en zet vooral veel vraagtekens bij de huidige manier waarop we het leven soms in een stroomversnelling langs ons heen willen laten gaan. The Beach Bum is niet de voorspelbare komedie die je misschien verwacht, maar neigt meer naar een klassieker waarover over tien jaar nog steeds gesproken wordt.

4.5 / 5

Trailer The Beach Bum


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

SwallowSwallow (2019)
21 mei 2020
CharterCharter (2020)
13 mei 2020
BeanpoleBeanpole (2019)
13 mei 2020

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Rik Engelbertink


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Rik Engelbertink.

Bekijk alle recensies van Rik Engelbertink

The Beach Bum (2019)

The Beach Bum

IMDb-score5.5 / 10
GenreKomedie
Speelduur94 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer 16Kijkwijzer gKijkwijzer dKijkwijzer gt

LandVerenigde Staten
RegisseurHarmony Korine
Acteurs Matthew McConaughey
Zac Efron
Isla Fisher
Bioscoop 28 maart 2019
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen