Recensie Grâce à Dieu

Een in zijn jeugd misbruikte vader op kruistocht tegen de kerk


Daniel Singelenberg
om 09:23

Alexandre Guérin is een brave, katholieke vader van een gezin van vijf kinderen, die bij toeval ontdekt dat de priester die hem als kind meerdere keren misbruikt heeft nog steeds werkzaam is voor de kerk in een positie waarin hij dagelijks met kinderen te maken heeft. Hij besluit actie te ondernemen, maar verstrikt langzamerhand steeds meer in de machtsstructuren van de kerk. Hij weet echter voldoende andere slachtoffers te mobiliseren, die gesteund door de media het Bisdom Lyon op haar grondvesten doet schudden.

Grâce à Dieu

Ontmoeting in de kerk

Guérin (een overtuigende rol van Melvil Poupaud, Le temps qui reste, 2005) weet een aantal vrienden van vroeger te engageren, die indertijd ook op de scoutingclub zaten waar het misbruik zich hoofdzakelijk afspeelde en waarbij dezelfde priester, Bernard Preynat, steeds de dader was. Preynat (een uitstekende rol van Bernard Verley) wordt al aan het begin van de film geïntroduceerd nadat Guérin een afspraak met hem heeft bedongen in een kerk in Lyon. Dat levert meteen al een pijnlijke scène op als Guérin, die een conservatieve katholiek is, vóór de ontmoeting de kerk binnenloopt, met wijwater een kruis slaat en wil knielen voor het altaar. Dan ziet hij tot zijn schrik in de verder totaal lege kerk Preynat op een bank zitten, die zich gekweld even omdraait maar de snel de kerk uit vluchtende Guérin niet opmerkt.

Verschillende reacties

Geen van de vrienden van vroeger is aanvankelijk geneigd het beladen verleden op te rakelen. François (Denis Ménochet) heeft inmiddels zelf óók een gezin en wil de gebeurtenissen van indertijd liefst diep begraven laten, hij is blij zijn leven weer helemaal op de rails te hebben. Maar het zijn juist zijn eigen kinderen die een ommekeer in hem  teweeg brengen en hem doen besluiten zich met veel hartstocht te keren tegen het misbruik in de kerk. Hij wordt de grote aanjager van de organisatie die de slachtoffers ten slotte verenigt: La Parole Libérée (Het Bevrijde Woord). Daar sluit zich ook Emmanuel (Swann Arlaud) bij aan, die nog bij zijn moeder woont, epileptische aanvallen heeft en de meeste schade opgelopen lijkt te hebben van het misbruik.

Structuur van een misdaadverhaal

Ozon gaf de film, winnaar Zilveren Beer in Berlijn, de vorm van een spannende misdaadthriller, waarin een groot aantal getuigen de revue passeert en langzaam toegewerkt wordt naar het proces waarin de schuldigen ter verantwoording worden geroepen. Hij was aanvankelijk van plan er een documentaire over te maken, en zo oogt de film ook bijna. Hij is zó actueel, dat ten tijde van de Franse première er nog geen gerechtelijke uitspraak was geweest over de rol van kardinaal Philippe Barbarin van Lyon (François Marthouret), begin maart 2019 veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk wegens het niet eerder ingrijpen bij pater Preynat, die volgens de aanklacht meer dan 70 minderjarigen misbruikt heeft. En zelf de dans ontsprong omdat zijn misdaden reeds verjaard bleken te zijn. Daar ontleent de film ook zijn titel aan. Bij één van de gesprekken met Barbarin over Preynat, die gezegd had dat zijn vergrijpen altijd ‘een donkere schaduw’ in diens leven waren, slaakt de kardinaal een zucht van verlichting wanneer deze beseft dat alles nu verjaard is. “God zij dank”, zegt hij dan. “Grâce à Dieu”..

4 / 5

Trailer Grâce à Dieu


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

SwallowSwallow (2019)
21 mei 2020
CharterCharter (2020)
13 mei 2020
BeanpoleBeanpole (2019)
13 mei 2020
Blind SpotBlind Spot (2018)
22 april 2020

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Daniel Singelenberg


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Daniel Singelenberg.

Bekijk alle recensies van Daniel Singelenberg

Grâce à Dieu (2019)

Grâce à Dieu

IMDb-score7.2 / 10
GenreDrama
Speelduur137 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer 6Kijkwijzer gKijkwijzer gt

LandFrankrijk / België
RegisseurFrançois Ozon
Acteurs Melvil Poupaud
Denis Ménochet
Swann Arlaud
Bioscoop 4 april 2019
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen