Recensie Light of My Life

Dochter onder vaders vleugels


Dionne Mokkenstorm
om 15:47

Het licht in de tent knipt aan. Vader Caleb vertelt zijn 11-jarige dochter Rag een verhaal voor het slapengaan. Een knus tafereel – maar het wordt al snel duidelijk dat dit zich afspeelt in een onheilspellende, post-apocalyptische wereld. Hoe zorgt een vader ervoor dat het licht van zijn leven niet – om in Nabokovs woorden te spreken – het vuur van iemands lendenen wordt?

Light of My Life

Petje, kort kapsel, ruime jongenskleding. Rag, gespeeld door nieuwkomer Anna Pniowsky, gaat vermomd door het leven als jongen: Alex. Ze werd geboren toen ‘the female plague’ over de wereld raasde, en is een van de weinige vrouwen die niet ten prooi is gevallen aan deze pandemie. Als nomaden trekken Rag en haar vader Caleb door de bossen, contact vermijdend met de mannen die ze tijdens hun tocht tegen het lijf lopen. Caleb, integer neergezet door regisseur en schrijver Casey Affleck, doet alles om zijn dochter te beschermen en gelukkig te maken. Een bijna onmogelijke combinatie wanneer Rag steeds meer haar vrouwelijkheid begint te ontdekken en de drang voelt die te uiten. In Light of my Life wordt de wrevel en afstand die hierdoor ontstaat tussen de twee, intiem weergegeven. Het is een vader-dochter-verhaal dat bol staat van liefde en de onzekerheid van een alleenstaande vader met de opvoeding en bescherming van zijn dochter als levenstaak. 

Balans

Light of my Life is traag, stil – en daardoor mooi in balans. Er wordt ruim de tijd genomen voor de dialogen tussen Caleb en Rag, die door weifelen en versprekingen natuurlijk overkomen. Heldere geluiden tegen een achtergrond van vogelzang en stilte houden je focus vast, en als verwijzing naar de titel is de film doorspekt met letterlijke lichtpuntjes: het vuur van een kookpitje, de flits van een zaklamp, een flakkerende kaarsvlam. Het evenwicht tussen deze aspecten geeft ruimte om je mee te laten slepen door de dynamiek tussen vader en dochter. Deze is erg herkenbaar: een lieve maar strenge vader tegenover een tegen de puberteit aan hangende dochter die steeds bijdehanter wordt. Het ongemak en de twijfels, maar vooral de onvoorwaardelijke liefde van een vader, kunnen niet anders dan je vertederen en ontroeren.

Weinig actie

Wat voor de een ‘rustig’ heet, is voor een ander ‘saai’. Light of my Life is dan ook niet voor iedereen. Wie op onderhuidse spanning zoals in The Road rekent of op ongebreidelde actie zoals in Children of Men heeft simpelweg verkeerde verwachtingen. De post-apocalyptische wereld is slechts een setting, waar wellicht niet genoeg gebruik van is gemaakt. De nasleep van de pandemie wordt minimaal belicht. Zo wordt de veranderde verhouding tussen man en vrouw nauwelijks uitgediept, en zit er in de missie om te overleven maar weinig spanning. Het doet je afvragen: had dit verhaal niet ook in een andere context verteld kunnen worden? Een fan van actie zal Light of my Life met de vingers trommelend uitzitten. De liefhebber van heldere natuurbeelden, one-shot-monologen en een slow-paced kijkervaring daarentegen, moet het kunststukje zeker gaan zien.

3.5 / 5

Trailer Light of My Life


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Dionne Mokkenstorm


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Dionne Mokkenstorm.

WomanWoman (2019)
8 maart 2020
ParasiteParasite (2019)
26 november 2019
Doctor SleepDoctor Sleep (2019)
5 november 2019

Bekijk alle recensies van Dionne Mokkenstorm

Light of My Life (2019)

Light of My Life

IMDb-score6.6 / 10
GenreDrama
Speelduur119 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer 16Kijkwijzer gKijkwijzer gt

LandVerenigde Staten
RegisseurCasey Affleck
Acteurs Casey Affleck
Anna Pniowsky
Elisabeth Moss
Bioscoop 24 oktober 2019
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen