Recensie Galapagos: Hope for the Future

Hoopvol ecologisch herstel


Eelke Bo van de Weerd
om 10:05

Zo’n duizend kilometer voor de kust van Ecuador liggen ongeveer 130 eilanden waar de natuur lang de baas was. De eilandengroep, die we kennen als de Galapagos, is door zijn bijzondere natuur geliefd onderzoekssubject voor veel wetenschappers en kwam voor het eerst in de aandacht toen Charles Darwin er in de 19e eeuw zijn evolutietheorie onderzocht. Nu doet men er opnieuw onderzoek naar de unieke soorten, die door de komst van de mens massaal worden bedreigd.

Galapagos: Hope for the Future

De natuurdocumentaire, geregisseerd door Evert van den Bos, begint met een wisseling van shots van ontploffend vuurwerk boven een aantal wereldsteden, op het moment van de jaarwisseling. Een onverwacht begin voor een natuurdocumentaire, maar het staat in dienst van het standpunt: op de Galapagoseilanden steken we geen vuurwerk af, want hier geven we om de natuur. De wereldsteden en het feestgedruis vormen een groot contrast met de schijnbaar doodstille nachtelijke natuur midden in de oceaan: de mens en de afwezigheid van de mens.

Natuurlijke selectie

De flora en fauna op de Galapagoseilanden, die hun naam ontlenen aan de grote schildpadden die er rondlopen, waren Darwins onderzoeksobject in zijn veldwerk van 1831 tot 1836, waaruit uiteindelijk het wereldveranderende survival of the fittest uit voorkwam. Naast de wetenschappelijke urgentie ontdekte men ook dat de natuur prachtig en adembenemend was. We worden op sleeptouw genomen door verteller Annechien Steenhuizen, die naast de wilde natuur ook helder beschrijft wat het wetenschappelijk onderzoeksteam van het eiland uitvoert om deze natuur het beste te kunnen behouden voor de toekomst. Dat wat de eilanden uniek maakt trok namelijk zijn eigen vernieling aan: de mens. In tegenstelling tot Netflix-hit Our Planet wordt er in deze documentaire niet gereflecteerd op de directe effecten van klimaatverandering. Dat de mens de meest invasieve soort is die dit gebied bedreigt wordt in de documentaire niet eens expliciet benoemd, maar zowel overheid als wetenschap zijn het er over eens dat de natuur beschermd moet worden.

Laat de wetenschap de wereld redden!

Ironisch genoeg is het dus de mens die, als fittest diersoort, de vernieling van wat hij zelf zo koesterde veroorzaakte. Het is niet moeilijk om daar een metafoor te zien voor de staat van de gehele snel opwarmende aarde, zeeën vol plastic en een snel teruglopende biodiversiteit. Dat er nu wordt ingezet op herstel op de Galapagos is een klein maar hoopvol signaal dat we ons lot ook een andere kant op kunnen duwen, als we ons best doen. De onderzoeksteams willen dan ook graag dat hun onderzoeken als voorbeeld zullen dienen voor de rest van de wereld. Met afwisselend camerawerk, vanuit hoog in de lucht maar ook onder water wordt de schoonheid en het belang van de plek in beeld gebracht.

De vrij algemene documentaire is weinig kritisch op de negatieve rol van de mens en het koloniale verleden dat aan de ecologische veranderingen ten grondslag ligt, en schuift vooral de wetenschapper als held naar voren. Galapagos: Hope for the Future is wat de titel ons belooft: een hoopvol beeld van de mogelijke toekomst van natuurbeheer.

3 / 5

Trailer Galapagos: Hope for the Future


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

FahimFahim (2019)
29 juli 2020
AvaAva (2020)
29 juli 2020

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Eelke Bo van de Weerd


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Eelke Bo van de Weerd.

Bekijk alle recensies van Eelke Bo van de Weerd

Galapagos: Hope for the Future (2019)

Galapagos: Hope for the Future

IMDb-score6.9 / 10
GenreDocumentaire
Speelduur85 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer AL

LandVerenigd Koninkrijk / Nederland / Ecuador
RegisseurEvert van den Bos
Acteurs Annechien Steenhuizen
Bioscoop 31 oktober 2019
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen