Canada zendt bijzondere film in als kanshebber voor Oscar beste internationale film

Canada zendt bijzondere film in als kanshebber voor Oscar beste internationale film

Het Canadese filmcommittee heeft Jason Loftus' Eternal Spring (2022) gekozen als inzending voor de Oscars. De animatie-docu gaat over de striptekenaar Daxiong die deel uitmaakt van de verboden spirituele group Falun Gong en daardoor gedwongen werd China te ontvluchten.

Strijd voor vrijheid

Eternal Spring combineert hedendaagse beelden met 3D-animatie, geïnspireerd op Daxiongs werk. Ooggetuigen doen verslag van de gebeurtenissen die inmiddels 20 jaar geleden plaatsvonden. Ook de vervolging en de details van de strijd voor politieke en religieuze vrijheden komen aanbod.

Eerdere Canadese successen

Canada is geen slechte kandidaat als het aankomt op Oscarnominaties in de categorie beste internationale film. Acht maal eerder wist het land een nominatie binnen te slepen. De laatste keer Rebelle (2012) geregisseerd door Kim Nguyen, was echter alweer bijna tien jaar geleden. Het jaar daarvoor haalde Monsieur Lazhar de selectie samen met Agnieszka Hollands In Darkness (2011), een coproductie van Polen, Duitsland en Canada. Eerdere Canadese films die door de Academy als een van de beste van het jaar werden beschouwd zijn Incendies (2010) van Denis Villeneuve, Water (2005) van Deepa Mehta en drie films onder regie van Denys Arcand: Le déclin de l'empire américain (1986), Jésus de Montréal (1989) en Les invasions barbares (2003). Alleen deze laatste won daadwerkelijk een Oscar.

Voorwaarden voor Oscarnominatie

Ingezonden films moeten buiten de Verenigde Staten geproduceerd zijn en mogen niet Engelstalig zijn. Verder moet de film in land van afkomst minstens een week lang in de bioscoop te zien zijn geweest. De shortlist zal op 21 december 2022 bekendgemaakt worden, vervolgens worden de vijf officiële nominaties bekendgemaakt op 24 januari.

Eternal Spring (2022)
6.8
Het waargebeurde verhaal van een groep Chinese activisten die een gedurfd en gevaarlijk plan uitvoeren om de Chinese staatstelevisie te hacken.

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Films AlgemeenEternal Spring (2022)

Meer films

Meer films

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws