Marilyn Monroe-film 'Blonde' overladen met kritiek

Marilyn Monroe-film 'Blonde' overladen met kritiek

Blonde (2022) lijkt Netflix' nieuwe hit te zijn. De film stond binnen een dag op nummer 1 in de top 10 films op Netflix en ontving een 14 minuten durende staande ovatie op het filmfestial in Venetië. Toch wordt de film nu overladen met kritiek van critici en kijkers.

Blonde is gebaseerd op de gelijknamige roman van Joyce Carol Oates en vertelt een fictionele navertelling van het leven van Marilyn Monroe. Het is dus geen biografie. Het verhaal gaat losjes over het liefdesverdriet en de tragedies uit Monroe's leven en carrière.

De film gaat niet echt over Marilyn Monroe. Het gaat erom haar te laten lijden.

Justin Chang, filmcriticus

Hoewel de hoofdrolspeelster Ana de Armas vooral lof krijgt, krijgt regisseur Andrew Dominic veel kritiek over de non-stop intimidatie, uitbuiting en traumatisering van Monroe. De film wordt door veel kijkers omschreven als seksistisch en anti-abortus.

Er is vooral veel kritiek over de meerdere abortusscènes. In één van deze scène werd Marilyn gedwongen tot haar eerste abortus. De scène moest erg emotioneel zijn maar veel kijkers hebben het over de ongepaste plaats van de camera, waardoor de abortus geseksualiseerd wordt. Ook is er kritiek over een pratende foetus die Marilyn vraagt om niet nog een abortus te plegen en dat haar miskraam wordt afgebeeld als een straf vanwege haar abortus.

Gezien de verschrikkingen die Marilyn Monroe tijdens haar leven heeft moeten doorstaan, is het een opluchting dat ze niet hoefde te lijden onder de vulgariteiten van Blonde, het nieuwste necrofiele entertainment om haar uit te buiten.

Manohla Dargis, filmcriticus
Blonde (2022)
5.5
Kijk op Netflix • Na een heftige jeugd groeit Norma Jeane Mortenson in het Hollywood van de jaren 50 uit tot een filmster en sekssymbool.
Beeld: Still 'Blonde' via Netflix
Tekst: Bron

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Films NetflixBlonde (2022)

Meer Netflix

Meer Netflix

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws