Nieuwe Marvel-films voor het eerst in bijna 4 jaar weer te zien in Chinese bioscopen

Nieuwe Marvel-films voor het eerst in bijna 4 jaar weer te zien in Chinese bioscopen

Bijzonder filmnieuws uit China: in één van de grootste filmlanden ter wereld zijn vanaf volgende maand voor het eerst in bijna vier jaar weer Marvelfilms te zien. De twijfelachtige eer gaat naar de wereldwijde hit Black Panther: Wakanda Forever (2022) en het eveneens in Nederland verwachte Ant Man and the Wasp-vervolg, Quantumania.

Jarenlange blokkade

In het voorjaar van 2019 was Avengers: Endgame (2019) de laatste Marvelfilm die regulier in China te zien was. Daarna trad een eigenaardig censuurmodel in werking, waarbij de zogenoemde CFA (Chinese Film Administration) nooit expliciet heeft toegelicht waarom het films als Black Widow (2021) en Spider-Man: No Way Home (2021) bewust de toegang ontzegde.

Still 'Spider-Man: No Way Home' via TMDb
Still 'Spider-Man: No Way Home' via TMDb

Miljoenenverlies

De CFA, die onderdeel is van de Chinese Communistische Partij, keurt alle buitenlandse films die in aanmerking komen voor een bioscooprelease. Dit gebeurt deels om de vaderlandse filmproductie te beschermen, maar de stelselmatige blokkade van Marvelfilms is opvallend en kostte Marvel de voorbije jaren honderden miljoenen. Ant-Man and the Wasp (2018) leverde in 2018 nog pakweg 120 miljoen op.

Censuurmotieven

Duiders van toonaangevende ontwikkelingen in de filmindustrie hebben zich het hoofd gebroken over mogelijke censuurmotieven, waarbij de LGBTQ+-thematiek in veel recente Marvelproducties en de Eternals-regieklus van Chloé Zhao - meermaals kritisch op haar land van afkomst - het vaakst genoemd werden. Feit is dat het Chinese propaganda-apparaat officieel niets heeft losgelaten. Wel weigerde de CFA No Way Home nadat het de makers had gevraagd om het vrijheidsbeeld uit een aantal 'patriottisch' geachte scènes te verwijderen.

Still 'Eternals' via TMDb
Still 'Eternals' via TMDb

Moeizame verhouding

De terugkeer van Marvel in China komt in een periode waarin de Verenigde Staten en China hun moeizame politiek-economische verhouding enigszins proberen te versoepelen. Bovendien zijn er tekenen dat de Chinese overheid minder hardhandig omspringt met het reguleren van de private sector, en helpt het misschien ook dat verschillende zero Covid-restricties vorige maand gedeeltelijk werden losgelaten.

Ant-Man 3 in de bioscoop

In Nederland is Ant Man and the Wasp: Quantumania vanaf 15 februari te zien.

Beeld: Still 'Ant-Man and the Wasp: Quantumania' via Filmdepot/Marvel Studios 2022
Tekst: Bron

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Films BioscoopBlack Panther: Wakanda Forever (2022)Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023)

Meer bioscoop

Meer bioscoop

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws