Michelle Yeoh had na James Bond-rol twee jaar lang geen werk: 'Hollywood dacht dat ik geen Engels sprak'

Michelle Yeoh had na James Bond-rol twee jaar lang geen werk: 'Hollywood dacht dat ik geen Engels sprak'

Voor 1997 was Everything Everywhere All at Once-ster, Michelle Yeoh, al een grote ster in het buitenland dankzij films als Police Story 3: Supercop (1992) en In the Line of Duty 2 (1985), maar het was niet tot haar rol als Wai Lin in Tomorrow Never Dies (1997) dat de actrice internationaal bekend werd. Met Yeohs casting werd de stereotypering rond Bond-girls doorbroken, maar veel goeds bracht het de actrice niet.

Geen progressie

Er was progressie, er was doorbraak, althans zo leek het destijds. Yeoh hoopte op een succesvolle carrière buiten Hong Kong, maar de aanbiedingen die volgden waren alles behalve progressief.

Mensen in de industrie wisten niet of ik Chinees, Japans of Koreaans was. Hollywood dacht dat ik geen Engels sprak. Ze spraken heel luid en langzaam tegen me. Ik heb bijna twee jaar lang niet gewerkt tot Crouching Tiger, simpelweg omdat ik me niet kon vinden in de stereotype rollen die me werden voorgeschoteld.

Michelle Yeoh
Still 'Tomorrow Never Dies' via TMDb
Still 'Tomorrow Never Dies' via TMDb

Rol geschreven voor een man

Inmiddels is Yeoh door haar rol in Everything Everywhere All at Once een Oscargenomineerde actrice. De rol was oorspronkelijk geschreven voor een man en was bedoeld voor Jackie Chan. Toen de rol naar Yeoh ging, had de actrice enkele eisen met betrekking tot de naam van het personage:

Het enige wat ik tegen hen zei was dat het personage niet Michelle Wang mag heten. Ze hadden zoiets van: 'Maar waarom? Het is zo jij'. Maar ik ben geen Aziatische immigrantenmoeder die een wasserette runt. Ze heeft haar eigen stem nodig. Dat was het enige. Ik zei: "Als je de naam niet verandert, kom ik niet.'

Michelle Yeoh
Everything Everywhere All at Once (2022)
7.8
Kijk op Prime Video • Evelyn (Michelle Yeoh) heeft samen met haar man Waymond (Key Hun Quan) een onsuccesvolle wasserette, een rebellerende dochter en een belastingaangifte die maar niet lijkt te eindigen.

Uiteindelijk kwamen de filmmakers de actrice tegemoet en werd de naam van het hoofdpersonage veranderd in Evelyn Wang. Everything Everywhere All at Once is meermaals bestempeld tot film van het jaar. De film is genomineerd voor 11 Oscars, waaronder beste film.

Beeld: Via Depositphotos
Tekst: Bron

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

CelebritiesTomorrow Never Dies (1997)Everything Everywhere All at Once (2022)

Meer celebrities

Meer celebrities

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws