Voormalig Marvel-baas: 'Ze dachten dat ik gek was toen ik Robert Downey Jr. castte'

Voormalig Marvel-baas: 'Ze dachten dat ik gek was toen ik Robert Downey Jr. castte'

De naam van David Maisel zal niet bij elke Marvel-fan een belletje doen rinkelen. Toch beweert de man dat híj verantwoordelijk is voor de succesvolle start van het MCU (Marvel Cinematic Universe). In aanloop naar de productie van Iron Man (2008) maakte de voormalige studiobaas zich hard voor de casting van hoofdrolspeler Robert Downey Jr.

Ondergeschoven kindje

Maisel heeft naar zijn idee duidelijk iets goed te maken. Voor veel liefhebbers en mensen in de filmindustrie is het succes van Marvel onlosmakelijk verbonden met de naam van Kevin Feige, die sinds 2007 de touwtjes in handen heeft bij Marvel Studios en ook operationeel directeur is bij Disney.

Foto (Kevin Feige) via depositphotos
Foto (Kevin Feige) via depositphotos

Twintig jaar terug

Volgens Maisel gaat het idee van een heus 'filmuniversum' echter al terug tot 2003, en natuurlijk was dat universum niet zomaar van de grond gekomen zonder 'Iron Man' Robert Downey Jr. In 2003 was Maisel werkzaam voor het bedrijf Endeavor, en dacht hij voor het eerst na over de mogelijkheid om een nieuwe studio op te starten:

Ik dacht, als ik een film kan bedenken waar ik in geloof, en iedere film daarna is een sequel of een quasi-sequel, dan kunnen we eeuwig doorgaan. Het zijn dan namelijk geen 30 nieuwe films. Je hebt één film en er zijn 29 sequels.

David Maisel

Maisel overtuigde met zijn pitch de toenmalige CEO van Marvel Entertainment, die hem tot president van Marvel Stuidos benoemde en de financiën verzekerde om het MCU af te trappen.

Slechte reputatie

Belangrijker nog: Maisel maakte zich hard voor de casting van Robert Downey Jr., die tot zijn voorlopige vaarwel niet weg te denken was als de held-in-techharnas, maar twintig jaar geleden vooral te boek stond als 'bad boy' en verslaafde. In 1996 was hij al eens veroordeeld voor het bezit van heroïne, cocaïne en een ongeladen pistool, en in Hollywood was er niemand echt happig om een grote uitdaging met hem aan te gaan:

De bestuursgroep dacht dat ik gek was om de toekomst van het bedrijf in de handen van een verslaafde te willen leggen (…) Ik hielp ze om te begrijpen dat deze rol hem op het lijf geschreven was. We hadden uiteindelijk het vertrouwen dat hij clean was en clean zou blijven.

Iron Man (2008)
7.9
Kijk op Disney+ • Tony Stark (Robert Downey Jr.), een steenrijke ondernemer en uitvinder, wordt ontvoerd naar een ver land waar hij gedwongen wordt om een massavernietigingswapen te bouwen.

Marvel-moe?

Je kunt zeggen dat de rest geschiedenis is, want Iron Man werd een groot succes en het MCU draait nog steeds op volle toeren (ook al zijn sommige kijkers wel degelijk Marvel-moe). Op Disney+ of Pathé Thuis kun je het begin van het MCU nog eens terugkijken.

Beeld: Still 'Iron Man' via TMDb
Tekst: Bron

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Celebrities FilmsIron Man (2008)

Meer celebrities

Meer celebrities

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws