'Black Mirror'-bedenker liet ChatGPT een aflevering schrijven

'Black Mirror'-bedenker liet ChatGPT een aflevering schrijven

Met de komst van ChatGPT lijkt er soms wel een nieuw tijdperk te zijn aangebroken. Velen hopen iets te hebben aan de verbluffende techniek van artificiële intelligentie, zo ook de bedenker van Black Mirror (2011– ). Charlie Brooker liet ChatGPT een script schrijven voor een van de afleveringen van de serie, maar helaas was hij niet onder de indruk.

Een teleurstellende aflevering

Het lijkt erop dat de rol van Brooker voorlopig nog niet aan robots uitbesteed kan worden. De seriemaker was in eerste instantie redelijk tevreden met wat de robot geschreven had, maar toen bleek dat de software zijn eerdere werk en dat van anderen bij elkaar had geraapt om er één verhaal van te maken, was hij toch teleurgesteld.

Ik heb een beetje gespeeld met ChatGPT. Het eerste wat ik hem vroeg was een aflevering van Black Mirror te genereren. De robot kwam met iets dat op het eerst gezicht plausibel leek, maar het blijkt uiteindelijk echt waardeloos. Het enige wat hij heeft gedaan is alle samenvattingen van Black Mirror-afleveringen opzoeken en ze als het ware door elkaar te husselen. Als je er beter naar kijkt, zie je dat er geen echte originele gedachte achter zit.

Charlie Brooker

Een stop op creativiteit

Inmiddels hebben veel schrijvers, kunstenaars en acteurs hun ongenoegen geuit over de manier waarop ChatGPT werkt. Zonder toestemming te hebben gekregen, speelt de robot hun creatieve werk door naar bedrijven die vervolgens banen van collega-creatievelingen schrappen. Uiteindelijk zal dit leiden tot een stop op werkelijke nieuwe creativiteit.

Netwerken en studio's weigeren ChatGPT te ontslaan

Het gebruik van ChatGPT kwam onlangs ook ter sprake tijdens de stakingsactie van de Writer's Guild of America. Naast een eerlijker loon en werkzekerheid, wil de WGA ook zwart op wit hebben dat er beperkingen worden ingesteld voor het gebruik voor dergelijke software. Tot nu toe hebben netwerken en studio's deze eis geweigerd.

Black Mirror (2011‑ )
8.7
Kijk op Netflix • 'Black Mirror' is een anthologieserie waarin iedere aflevering zich afspeelt op een andere locatie of in een andere realiteit met telkens nieuwe personages in de hoofdrol.

Het zesde seizoen van Black Mirror is vanaf 15 juni te zien op Netflix.

Beeld: Still 'Black Mirror' via Netflix/Nick Wall
Tekst: Bron

Reacties

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Series NetflixBlack Mirror (2011– )

Meer Netflix

Meer Netflix

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws