Interview: regisseur Jason Reitman en schrijver Gil Kenan over 'Ghostbusters: Afterlife'

Interview: regisseur Jason Reitman en schrijver Gil Kenan over 'Ghostbusters: Afterlife'

Deze week nemen nieuwe Ghostbusters het stokje over van het bekende trio uit de films van Ivan Reitman. Ivans zoon, Jason – die tevens een kleine cameo had in Ghostbusters II (1989) – treedt in zijn vaders voetsporen en neemt de regie op zich van de reboot. Wij spraken de regisseur samen met schrijver Gil Kenan over de nieuwste film Ghostbusters: Afterlife (2021), hoe ze te werk gingen aan het script en of Jasons vader nog enige invloed had.

Heeft jouw vader Ivan Reitman ideeën aan jou gepitcht voor Ghostbusters: Afterlife waarvan jij wellicht het idee had "Oh nee, dat gaan we in deze film niet doen"?

"Niet helemaal…" zo begint Reitman. "Gil Kenan en ik gingen zitten om het script te schrijven en wij kenden elkaar niet van kinds af aan, maar als volwassenen. Toch is onze relatie met Ghostbusters zo vergelijkbaar en vanaf daar werkten we als één geheel samen. Wat dat betreft is het heel interessant dat ik ben opgegroeid op de set van Ghostbusters en Kenan in Reseda [Los Angeles] en dat we desondanks een gezamenlijke overeenstemming hadden over het verhaal hoe het is om plots een Ghostbuster te zijn. Mijn vader wilde ons enkel steunen en blies slechts de wind in ons zeil. Hij geloofde in ons idee en gaf enkel redactionele feedback zoals een goede producent dat zou doen, maar wat betreft het verhaal geloofde hij echt in wat wij aan het maken waren."

Afbeelding via Filmdepot / CTMG Inc
Afbeelding via Filmdepot / CTMG Inc

Je hebt ooit gezegd dat als je een nieuwe Ghostbusters-film zou maken, deze verschrikkelijk zou zijn en dat het slechts mensen zouden zijn die over spoken praten; op welk punt in je carrière dacht je dat je er wél klaar voor was? En waarom nu wel?

"Ik was toen duidelijk aan het afleiden, ik probeerde toen slimme antwoorden te geven op een vraag die ik stompzinnig vond," antwoordt Reitman lachend. "Mij werd die vraag toen constant gesteld en we willen allemaal dat de DeLorean de 88 weer aantikt en dat Indiana Jones zijn hoed weer opzet en we willen allemaal de Ecto-1 weer rond Manhatten zien vliegen. Voor mij is dat niet anders, ik wil dat ook zien. Maar er moest wel een verhaal zijn. Ik kon hier niet gaan zitten om een verhaal te vertellen dat mijn vader al heeft verteld en ik wilde niemand teleurstellen: de Ghostbusters-fans niet en ook mijn vader niet. Ik kon het verhaal pas maken toen er een persoonlijk verhaal was om te vertellen. En het is geen toeval dat deze film gaat over kleinkinderen van Ghostbusters en dat ik de zoon ben van een Ghostbuster. En toen ik naar Gil [Kenan] stapte met dit idee, was het een persoonlijk idee. Het gaat over wat het betekent om deze erfenis met je mee te moeten dragen. En om dit persoonlijke en toch ook vermakelijke verhaal te vertellen terwijl we refereren naar alle films uit de jaren 80 waar we van houden, was de moeite waard om mee te wachten."

Je bracht de Marshmallow Pufts terug van weggeweest. "Graag gedaan," reageert Reitman gelijk. Hoe kwamen jullie op het idee om deze als een soort kleine Gremlin-achtige monsters te introduceren?

Kenan: "Ik weet nog dat we in het kantoor zaten om het script te schrijven en we wisten dat we wat griezels in de stad wilden ontwikkelen na het moment dat de spirituele dreiging groeit in de tweede helft van de film. We keken elkaar aan en ik denk dat we het nog tegelijk zeiden ook: 'mini-marshmallows'. Het voelde gewoon als zo'n logische stap om te nemen met deze personages. Dit was dus niet een groot complot om op een slimme manier oude bekenden terug te brengen, maar we hadden gewoon iets in dat moment nodig wat ons enthousiast zou maken en het gaf ons de mogelijkheid om het enorme personage uit de film uit 1984 een eigen leven te laten leiden. En deze personages waren ontzettend leuk voor ons om te schrijven. Ook na de film brengen ze ons nog plezier, zo werden we laatst bij Hasbro begroet door honderd mini-Pufts."

Afbeelding via TMDb
Afbeelding via TMDb

Ghostbusters: Afterlife draait vanaf aanstaande donderdag 18 november in de bioscoop.

Ghostbusters: Afterlife (2021)
7.1
Callie erft de boerderij van haar vader en verhuist met haar kinderen Phoebe en Trevor naar het kleine dorpje in Oklahoma.
Beeld: Still 'Interview met Jason Reitman' via Universal NL

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Films Celebrities Bioscoop InterviewGhostbusters: Afterlife (2021)

Meer celebrities

Meer celebrities

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws