'Midnight Express'-regisseur Alan Parker overleden op 76-jarige leeftijd

'Midnight Express'-regisseur Alan Parker overleden op 76-jarige leeftijd
1 augustus 2020 om 09:24

De Britse filmregisseur Alan Parker overleed vrijdagmorgen na een lang ziekbed, hij was 76 jaar. Parker was een groot figuur in de filmwereld. Hij werd genomineerd voor twee Oscars voor beste regisseur en was het meest bekend van films als Midnight Express (1978), Evita (1996) en Mississippi Burning (1988).

Parker was een belangrijke supporter van de filmindustrie en was een van de oprichters van de Directors Guild of Great Britain. Daarnaast was hij de oprichter en voorzitter van de UK Film Council, een positie die hij vijf jaar bekleedde. Daarvoor was hij voorzitter van de British Film Institute. Hij werd geridderd in 2002 en was Officier des Arts et Letters in Frankrijk.

Parkers carrière begon als copywriter, maar al snel ging hij commercials regisseren. Hij klom op en maakte in 1974 zijn eerste langspeelfilm met The Evacuees (1975) waarvoor hij een Emmy en een BAFTA won. Dat was de eerste van de zeven BAFTA's die hij in zijn carrière zou winnen.

Op deze film volgde zijn succesvolle en controversiële Midnight Express. Daarna volgden Fame (1980), Shoot the Moon (1982), Birdy (1984), Angel Heart (1987) en Zilveren Beer-winnaar Mississippi Burning. Later regisseerde hij nog de veelbesproken adaptatie van Broadway Musical Evita. Zijn laatste film was The Life of David Gale (2003).

Parker laat zijn vrouw Lisa Moran-Parker, kinderen Lucy, Alexander, Jake, Nathan en Henry, en zeven kleinkinderen achter.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'Midnight Express' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Algemeen

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten