Netflix aangeklaagd voor film die suggereert dat een freediver zijn vrouw vermoordde

Netflix aangeklaagd voor film die suggereert dat een freediver zijn vrouw vermoordde

Netflix' Sous Emprise (2022) is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Francisco Ferreras en zijn vrouw Audrey Mestre, een beroemd koppel in de wereld van het freediven. De gefictionaliseerde film suggereert dat Ferreras met opzet zijn vrouw heeft gedood. Hij diende woensdag een aanklacht in wegens smaad.

Een pijnlijke beschuldiging

Freediving is een extreme sport waarbij duikers honderden meters afdalen zonder zuurstof. In 2002 kwam Mestre om het leven tijdens een duikpoging. Het apparaat dat haar naar de oppervlakte zou brengen raakte defect. In de Netflix-film volgen we Pascal Gautier en Roxane Aubrey. Gautier wordt neergezet als grof en jaloers op Aubreys succes. Aan het slot van de film wordt gesuggereerd dat Gautier verantwoordelijk is voor Aubreys dood.

Ik begrijp niet hoe mensen zoiets kunnen doen. Ze hebben het verhaal omgedraaid. Ze hebben het gebracht zoals ze dat wilden en dat heeft me echt pijn gedaan.

Francisco Ferreras

Netflix' voorzorgsmaatregelen

De film bevat een disclaimer waarin toegelicht wordt dat het om fictie gaat en dat elke gelijkenis met waargebeurde verhalen puur toeval is. Wel staat er dat het verhaal geïnspireerd is door echte gebeurtenissen en sluit de film af met een foto van Mestre en een kort verslag van haar dood.

Regisseur David M. Rosenthal gaat de aanklacht vol zelfvertrouwen tegemoet. Nog voordat zijn project in productie ging heeft hij zich laten adviseren door advocaten en hij vermoedt dan ook dat Ferreras geen zaak heeft. In de jaren na de gebeurtenis is er door media veel aandacht besteed aan de tragedie. Zo werd er al kritisch gesproken over Ferreras in een eerdere documentaire en schreef zijn voormalig zakenpartner Carlos Serra een boek waarin hij Ferreras veroordeelde en verantwoordelijk hield voor Mestres dood.

Still 'Sous Emprise' via Netflix
Still 'Sous Emprise' via Netflix

Ferreras in de media

Ferreras houdt vol dat het om een vreselijk ongeval gaat en ook hij schreef een boek. Hij wil graag zijn eigen documentaire uitbrengen en heeft zelfs een tijdje contact gehad met regisseur James Cameron om met hem samen te werken aan een filmproject waarbij Jennifer Lawrence betrokken zou zijn. Volgen Ferreras is er door de makers van Sous Emprise geen contact met hem opgenomen. Hij heeft geprobeerd de film te kijken, maar halverwege werd het hem teveel.

Naarmate de film vorderde begon ik er steeds meer onder te lijden. Het was zo verontrustend. Stel je voor dat je zonder het van tevoren te weten een film ziet die over jouw leven gaat, een verhaal met je overleden vrouw (…) Ze zetten Audrey neer alsof ze me bedroog. Ze was een engel.

Francisco Ferreras

Netflix weigert commentaar te geven.

Sous Emprise (2022)
5.8
Kijk op Netflix • Roxana Aubrey besluit haar studie op te geven en haar leven in Parijs te ontvluchten voor een gratis duikcursus in het zuiden van Frankrijk.
Beeld: Still 'Sous Emprise' via Netflix
Tekst: Bron

Reacties

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Films NetflixSous Emprise (2022)

Meer Netflix

Meer Netflix

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws