Roman Polanski wint te midden van protesten prijs voor beste regisseur bij 'Franse Oscars'

Roman Polanski wint te midden van protesten prijs voor beste regisseur bij 'Franse Oscars'
29 februari 2020 om 09:50

Verschillende actrices hebben de CĂ©sar-prijsceremonie in Parijs verlaten nadat Roman Polanski, die in 1977 werd veroordeeld voor de verkrachting van een 13-jarig meisje, de prijs voor beste regisseur won voor J'accuse (2019).

De prijzen – het equivalent van de Oscars in Frankrijk – werden omstreden nadat Polanski's film twaalf nominaties had ontvangen.

De Pools-Franse regisseur ontvluchtte de Verenigde Staten na zijn veroordeling voor verkrachting in de jaren 70 en is sindsdien geconfronteerd met andere beschuldigingen van aanranding.

J'accuse, of An Officer and a Spy in het Engels, gaat over de Dreyfus-affaire in het 19e eeuwse Frankrijk en won vrijdagavond in totaal uiteindelijk drie prijzen.

J'accuse (2019)
7.2

J'accuse (2019)

historisch / drama • Roman Polanski
Met Jean Dujardin en Louis Garrel
Gedurende twaalf jaar heeft de Dreyfusaffaire Frankrijk verscheurd. Juridische fouten, gerechtelijke dwalingen en anti-semitisme zijn verweven in dit immense schandaal aan het einde van de 19e eeuw.

Polanski en zijn crew woonden het evenement niet bij. De regisseur meldde al eerder dat hij voor zijn veiligheid vreesde en om die reden niet bij het evenement aanwezig zou zijn.

Actrice Adèle Haenel, die gezegd heeft dat ze als kind seksueel is misbruikt door een andere regisseur, was een van de vrouwen die na de bekendmaking van Polanski's overwinning weggelopen is bij de ceremonie. Ze verliet de zaal met de woorden "schaamte!", en werd gevolgd door regisseur Céline Sciamma.

Actrice en komiek Florence Foresti, die bij de ceremonie aanwezig was, keerde niet meer terug naar het podium nadat Polanski's prijs was aangekondigd.

Polanski won niet de prijs voor beste film. Die prijs werd namelijk toegekend aan Les Misérables (2019) van regisseur Ladj Ly.

Beeld: Still uit de film 'J'Accuse' via TMDb
Tekst: Bron

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Films Algemeen CelebritiesJ'accuse (2019)

Lees ook:

Meer celebrities

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws