Vanavond in aflevering 4 van 'De kijk van Koolhoven': American Gangsters

Vanavond in aflevering 4 van 'De kijk van Koolhoven': American Gangsters
13 maart 2020 om 15:01

Sinds 21 februari is De kijk van Koolhoven (2018– ) weer op televisie. Wekelijks bespreekt filmmaker Martin Koolhoven zijn favoriete films op hartstochtelijke en inzichtelijke wijze.

In aflevering 4 van het tweede seizoen duikt Koolhoven in het thema American Gangsters. In de Amerikaanse cinema is de gangster één van de meest iconische figuren. Dankzij de film Reservoir Dogs (1992) (het debuut van Quentin Tarantino) kreeg de gangsterfilm in de jaren negentig weer een flinke boost.

Aan de hand van klassieke films in het genre laat Koolhoven in deze aflevering zien hoe het acteren in de loop der jaren is veranderd: van de klassieke opvattingen van James Cagney, Humprey Bogart en Edward G. Robinson naar het methodacting van Marlon Brando, Al Pacino en Robert De Niro. Hét voorbeeld van methodacting vind je natuurlijk in Francis Ford Coppola's The Godfather (1972) (het schijnt dat Koolhoven niet praat met mensen die deze film niet hebben gezien).

Het thema American Gangsters beslaat 2 afleveringen. Vanavond om 20:25 is het eerste deel te zien op NPO 3, volgende week kijk je naar het tweede deel!

De kijk van Koolhoven (2018– )

De kijk van Koolhoven (2018– )

In 'De kijk van Koolhoven' geeft de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven als liefhebber colleges over film.
8.1

Deze films komen vanavond aan bod:

Beeld: VPRO – Kijk van Koolhoven – © Merlijn Doomernik
Tekst: VPRO

Meer over:

Televisie SeriesDe kijk van Koolhoven (2018– )

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten