EU roept Netflix op om kwaliteit streams tijdens piekuren te verlagen

EU roept Netflix op om kwaliteit streams tijdens piekuren te verlagen
19 maart 2020 om 14:25

De Europees Commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, heeft een oproep gedaan aan streamingplatformen zoals Netflix en YouTube om maatregelen te nemen om een gridlock van het internet te voorkomen, nu de reactie op het coronavirus de netwerken extra onder druk zet.

In een oproep die woensdag werd geplaatst, drong hij er bij de CEO van Netflix, Reed Hastings, op aan om tijdens piekuren alleen content te leveren in de 'standaard'-kwaliteit. Nu enorme aantallen mensen vanuit huis werken en door middel van videochat en digitale berichten met elkaar in contact blijven en meer en meer content van streamingplatformen bekijken, vond de commissaris dat deze streamingplatformen een rol zouden moeten spelen in het waarborgen van de netwerken.

Breton zei in een verklaring die na zijn oproep uitgebracht werd:

Streamingplatformen, de netwerken en de gebruikers, we hebben allemaal een gezamenlijke verantwoordelijkheid om stappen te nemen om de goede werking van het internet te garanderen tijdens de strijd tegen de verspreiding van het virus.

Ondanks de pieken in het gebruik door de steeds meer voorkomende lockdowns in Europa houdt de digitale infrastructuur stand. Analisten zeggen ook dat de bestaande infrastructuur de toegenomen vraag aan zou moeten kunnen, maar cijfers van Akamai, dat het gebruik van het web volgt, wijzen al op een toename van 50% van het wereldwijde verkeer.

De commissaris is een voormalig CEO binnen de telecomwereld. Hij stond tussen 2002 en 2005 aan het hoofd van France Télécom. De opties die hij nu met Hastings heeft besproken, omvatten voornamelijk de tijdelijke automatische omschakeling naar de 'standaard'-kwaliteit tijdens piekuren. Netflix maakt al gebruik van verkeersmanagementsystemen om de kwaliteit te beperken op basis van de beschikbare bandbreedte.

Breton zei dat hij opnieuw met Hastings zou gaan spreken, maar in een tweet drong hij er bij de gebruikers op aan om zelf ook proactief de overstap te maken.

De EU zal samen met BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) een meldingsmechanisme opzetten om de verkeerspieken in elk EU-land in de gaten te houden. De verklaring van Breton volgt op de toezegging van de FCC aan telecomexploitanten in de Verenigde Staten om tijdens de crisis omtrent het coronavirus Amerikanen "connected" te houden. Grote exploitanten zoals AT&T, Verizon, T-Mobile en Sprint hebben de belofte reeds ondertekend.

Meer over:

Algemeen Video on demand Netflix

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten