Warner Bros brengt alle films in 2021 tegelijk in de bioscoop én on demand uit

Warner Bros brengt alle films in 2021 tegelijk in de bioscoop én on demand uit
4 december 2020 om 08:59

Warner Bros. heeft gisteravond bekendgemaakt dat alle films van de studio die volgend jaar verschijnen tegelijk in de bioscoop en on demand te zien zullen zijn. Dat geldt onder andere voor The Matrix 4 (2021), The Suicide Squad (2021) en Dune (2020). Het besluit kwam onverwachts, en Amerikaanse bioscopen zijn er niet blij mee.

De keuze voor on demand komt voor veel mensen niet onverwacht: afgelopen jaar gingen meer grote producties in verband met de COVID-19 pandemie meteen naar een streamingsservice. Maar dat zo'n grote speler dit ingrijpende besluit neemt voor 17 grote producties, en voor een heel jaar, dat is volgens The New York Times en Hollywood Reporter ongekend.

Het plan is als volgt: de nieuwe film is vanaf de dag van de bioscooppremière ook op HBO Max te bekijken. Op de streamingsservice zal de film 31 dagen blijven staan. Hoe lang de film in de bioscoop te zien blijft hangt af van de populariteit van de film, maar dat is sowieso langer. Als de film niet meer in de bioscoop te zien is, zal hij wellicht na een tijdje opnieuw on demand te bekijken zijn. Warner Bros. koos ook voor deze constructie bij The Witches en Wonder Woman 1984.

Op dit moment is HBO Max nog niet in Nederland beschikbaar. Er is wel sprake van dat de streamingsservice in 2021 naar Europa komt, maar wanneer precies is niet bekend. Of de Nederlandse bioscopen iets merken van dit drastische besluit van Warner is dus nog maar de vraag. Wellicht is heeft het juist een positief effect, omdat de Amerikaanse producties met deze constructie niet langer uitgesteld worden en er dus meer grote films publiek naar de bioscoop zullen trekken.

Aan de andere kant van de oceaan zijn bioscoopeigenaren in ieder geval niet blij met het besluit. Door de nieuwe plannen van Warner Bros. verwachten bioscopen omzet mis te lopen. Bovendien doorbreekt de studio met deze plannen een decennialang model, waarbij films eerst exclusief op het grote scherm te zien zijn, en daarna pas vanuit je huiskamer. Hoewel Warner benadrukt dat het besluit alleen maar in verband met de pandemie is genomen, maken veel mensen zich zorgen over de toekomst van de filmindustrie, in 2021 en daarna. Veel ondernemers hebben het gevoel dat het hek nu van de dam is, en ze nergens meer zeker van kunnen zijn.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'Dune' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Video on demand Bioscoop

Lees ook:

Meer video on demand

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws