Duurste productie ooit: eerste seizoen van Amazons 'Lord of the Rings'-serie kost meer dan 450 miljoen dollar

Duurste productie ooit: eerste seizoen van Amazons 'Lord of the Rings'-serie kost meer dan 450 miljoen dollar
17 april 2021 om 13:05

De langverwachte fantasieserie The Lord of the Rings die op dit moment in productie is voor Amazon Prime Video gaat veel meer kosten dan eerder werd ingeschat. "Dit wordt de grootste televisieserie die er ooit gemaakt is," aldus een woordvoerder van Amazon Studios.

The Hollywood Reporter heeft bevestigd dat de productie van alleen al het eerste seizoen zo'n 465 miljoen Amerikaanse dollars kost. Dat is omgerekend ongeveer 388 miljoen euro. Dat is een gigantisch groot bedrag, zelfs voor een serie. Eerder werd ingeschat dat meerdere seizoenen bij elkaar 500 miljoen dollar zouden kosten. Maar nu het eerste seizoen al bijna aan dat bedrag komt, wordt het totale kostenplaatje ongetwijfeld nog hoger. Er zijn vermoedens dat dit de eerste serie wordt waarvan de productie meer dan een miljard gaat kosten.

De cijfers werden vrijgegeven door de Nieuw-Zeelandse regering, als onderdeel van de officiële informatiewet van dat land. Stuart Nash, de minister voor economische ontwikkeling en toerisme, bevestigde de cijfers aan journalisten van Morning Report:

Wat ik je kan vertellen is dat Amazon ongeveer 650 miljoen [Nieuw-Zeelandse] dollar gaat spenderen aan het eerste seizoen alleen. Dit is fantastisch, het is echt … dit wordt de grootste televisieserie ooit gemaakt.

Nash liet ook weten dat er vermoedelijk vijf seizoenen van de serie komen, en dat er ook plannen liggen voor nog onaangekondigde spin-off series.

The Lord of the Rings

The Lord of the Rings

avontuur / fantasy • Patrick McKay en John D. Payne
Met Robert Aramayo en Owain Arthur
Serie gebaseerd op 'The Lord of the Rings' die zich afspeelt tijdens de 3.441-jarige periode, bekend als de Age of Númenor, of de Second Age.

De gigantische kosten van de nieuwe Lord of the Rings-serie zijn niet alleen maar te verhalen op de productiekosten van het eerste seizoen. Alleen al de rechten van het intellectueel eigendom van J.R.R. Tolkien kostten de seriemakers zo'n 250 miljoen dollar, bijna 210 miljoen euro. Daarnaast moet er voor het eerste seizoen ook een set worden gebouwd, kostuums ontworpen en rekwisieten aangekocht, die in latere seizoenen ook gebruikt zullen worden.

Maar het is alsnog veel geld. De productie van de populaire serie Game of Thrones (2011–2019) kostte 100 miljoen dollar per seizoen. En de Lord of the Rings-films van Peter Jackson kostten bij elkaar zo'n 220 miljoen dollar.

De serie is op dit moment in productie, en gaat naar verwachting later dit jaar in première. De hoofdrollen worden gespeeld door onder andere Robert Aramayo, Owain Arthur, Nazanin Boniadi, Ismael Cruz Cordova en Joseph Mawle.

Beeld: Still 'The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring' via TMDb
Tekst: Bron

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Series Amazon Prime VideoThe Lord of the Rings

Lees ook:

Meer Amazon Prime Video

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws