De start van een debat: dit zijn de 5 meest spraakmakende documentaires op Netflix

De start van een debat: dit zijn de 5 meest spraakmakende documentaires op Netflix
16 september 2021 om 18:22

Er is niets zo erg als dat je een film aanzet en deze halverwege echt een grote tegenvaller blijkt te zijn. Om die reden raden we regelmatig goede films op Netflix aan, zodat jij zeker bent van een avond gevuld met kijkplezier. Vandaag zetten we een selectie van de meest spraakmakende documentaires op een rij, die je ieder informeren over een belangrijk onderwerp of een grote gebeurtenis. In de lijst hieronder vind je de vijf meest spraakmakende documentaires die nu op Netflix staan.

Andere handige Netflix-pagina's:

5 Fyre

Fyre (2019)
7.2
Het Fyre Festival werd gepresenteerd als een luxe muziekevenement op een chic privé-eiland, maar mislukte volledig onder de leiding van een zelfingenomen ondernemer.

Nadat het nieuws naar buiten kwam over het mislukte Fyre Festival, werd het voorval pas echt veelbesproken toen de docu Fyre liet zien wat voor oplichtingspraktijken hier plaatsvonden. Het festival werd gepresenteerd als een luxe muziekevenement op een chic privé-eiland, maar toen de gasten aankwamen bleek er nauwelijks iets geregeld te zijn. Opvallend genoeg werd de docu ge-coproduceerd door Jerry Media, het socialemediabedrijf dat verantwoordelijk was voor het promoten van het Fyre Festival, en MATTE Projects, dat de promotievideo voor het festival maakte. De makers van deze docu brachten onlangs een nieuwe docu uit op Netflix: Operation Varsity Blues: The College Admissions Scandal (2021)

Bekijk hier de trailer van Fyre:

4 13th

13th (2016)
8.2
In de documentaire '13th' analyseren wetenschappers, activisten en politici de criminalisering van Afro-Amerikanen en de bomvolle Amerikaanse gevangenissen.

13th van Ava DuVernay was de start van een groot debat rond de geschiedenis van ras, criminalisering van Afro-Amerikanen en de bomvolle gevangenissen in de Verenigde Staten. Naast veel lof in de vorm van een Oscarnominatie voor beste documentaire en een Emmy, ontving de docu ook veel kritiek. Zo omschrijft de New York Post de docu als "een belediging aan Martin Luther King" en was niet iedereen het eens met alle feiten die voorbijkomen.

Bekijk hier de trailer van 13th:

3 Seaspiracy

Seaspiracy (2021)
8.2
Gepassioneerd door het leven in de oceaan, gaat een filmmaker op pad om de schade die mensen aanrichten aan zeedieren te documenteren terwijl hij een alarmerende wereldwijde samenzwering ontdekt.

Deze documentaire is niet alleen veel ter sprake gekomen omdat het visliefhebbers laat inzien dat het eten van vis niet per sé beter is voor het milieu dan een biefstuk; ook werd de maker beschuldigd van het verkeerd presenteren van de feiten. Zo ontkent Oceana dat ze gefinancierd worden door de zeevruchten-industrie, zoals de docu beweert, en zijn ecologen en biologen kritisch op de wetenschappelijke kant van het verhaal: "de grootste fout is te zeggen dat duurzame visserij niet bestaat. Dat is hetzelfde als zeggen dat duurzame landbouw niet bestaat," aldus ecoloog Bryce Stewart.

Bekijk hier de trailer van Seaspiracy:

2 The Great Hack

The Great Hack (2019)
7.1
Het Cambridge Analytica-schandaal wordt onderzocht aan de hand van de rol van verschillende getroffen personen.

Deze docu verzorgt voor een groot deel achtergondinformatie van het onderwerp in The Social Dilemma (zie nummer 1 in deze lijst). Centraal staat nu het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij op grote schaal gegevens werden verzameld van gebruikers en Cambridge Analytica Facebook gebruikte om het stemgedrag in te zien. Uiteindelijk werd het bedrijf ingezet om de Amerikaanse en Britse politieke verkiezingen te beïnvloeden.

Bekijk hier de trailer van The Great Hack:

1 The Social Dilemma

The Social Dilemma (2020)
7.6
'The Social Dilemma' onderzoekt de gevaarlijke menselijke impact van sociale netwerken, waarbij techneuten aan de alarmbel trekken over hun eigen creaties.

Wat zijn de gevaren van socialemedia en wat voor effecten heeft het op de mens? De makers van The Social Dilemma onderzoeken dit hedendaagse onderwerp samen met een aantal belangrijke figuren uit de techindustrie. Vrijwel allemaal zeggen ze spijt te hebben van hun creaties. Mede hierdoor werd de documentaire veel besproken en vonden de kijkers de documentaire doodeng: "Het lijkt meer een horrorfilm!"

Bekijk hier de trailer van The Social Dilemma:

Staat hier niks voor je tussen? Bekijk ook eens de beste films op Netflix via: Beste films op Netflix. Kijk voor het hele overzicht van nieuwe films en series op Netflix op onze pagina Nieuw op Netflix.

Beeld: Still 'The Great Hack' via Netflix

Deel dit artikel

Meer over:

Films Video on demand Netflix Netflix-tips VOD-tips

Lees ook:

Meer Netflix

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws