Biograaf Colonel Parker bespreekt feiten en fabels van Baz Luhrmanns 'Elvis'

Biograaf Colonel Parker bespreekt feiten en fabels van Baz Luhrmanns 'Elvis'

Elvis mag dan wel een legende zijn, maar toch zullen veel jonge kijkers door Elvis (2022) voor het eerst op een dieper niveau dan alleen zijn muziek, kennis met de artiest maken. Zo wordt zijn relatie met manager Colonel Parker uitgelicht en hoewel iedereen begrijpt dat ook biopics gemaakt worden voor entertainment doeleinden en er dus sprake is van een zekere mate van vrijheid als het op de feiten aankomt, heeft Parkers biograaf Alanna Nash wat opmerkingen.

Regisseur Baz Luhrmann baseerde zijn film niet op Nash' biografie. Sterker nog, de Australiër beweert het boek niet eens gelezen te hebben en dat terwijl Nash' werk door velen gezien wordt als de meest betrouwbare bron van informatie over Parker. Nash daarentegen heeft wel Luhrmanns film bekeken en werd gevraagd naar haar mening over de tijdlijn:

Welke tijdlijn? Het is allemaal een Luhrmann-koortsdroom. Het verleden, het heden en de toekomst zijn allemaal door elkaar gehusseld. Baz heeft veel moeite gedaan om er een 'woke' verhaal van te maken en dat is redelijk gelukt naar waarheid, behalve voor Parker. Het Parker-personage in de film is beroofd van de resultaten die hij voor Elvis heeft weten te boeken, door het zoveel mogelijk om hemzelf te laten gaan.

In de film probeert Parker Elvis ervan te overtuigen om zijn sexappeal te minderen, maar volgens Nash was hier in realiteit geen sprake van. "Elvis deed wat Elvis deed en Parker deed wat Parker deed". Parker zou er niets op tegen hebben gehad volgens de schrijver, maar juist alles hebben aangemoedigd dat fans naar zijn optredens lokte. De enige keer dat Parker kritisch werd was volgens Nash in de jaren 70 toen drugs voor haperingen zorgden tijdens de concerten.

De in Nederland geboren Parker spreekt in de film met een accent. Was dit in het echt ook zo? Klonk Parker zoals in de film? Nash beantwoordt de vraag:

Nee, hij klonk meer Amerikaans, meer landelijk. Het klonk alsof hij licht sliste of een licht spraakgebrek had. Uiteindelijk bleek dat hij helemaal geen spraakgebrek had, maar gewoon de Nederlandse tongval om de Engelse taal heen te wikkelen in een zuidelijke stijl. Het klonk als een vreemd regionaal dialect. Alleen aan bepaalde medeklinkers zou je kunnen horen dat het een Nederlander was. Baz wilde hem 'anders' laten lijken.

Er zijn ook aspecten in de film die erg overeenkomen met de waarheid. Zo zien we in de film dat Parker in zijn latere jaren erg verknocht geraakt is aan casino's. Volgens Nash klopt dit. Parker was dag in dag uit te vinden in het Hilton hotel waar hij gokte. Parker kwam niet eens naar de roulettetafel, de roulettetafel werd naar hem gebracht. Per jaar zou hij er minstens 1 miljoen dollar vergokken. Anderen beweren dat dit bedrag zelfs nog aan de lage kant is.

Elvis draait nu in de bioscoop.

Elvis (2022)
7.7
'Elvis' verkent het leven en de muziek van Elvis Presley (Austin Butler), gezien vanuit het perspectief van zijn gecompliceerde relatie met zijn mysterieuze manager kolonel Tom Parker (Tom Hanks).
Beeld: Still 'Elvis via TMDb
Tekst: Bron

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Celebrities Films BioscoopElvis (2022)

Meer celebrities

Meer celebrities

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws