Slachtofferhulp Nederland vraagt Netflix om serie over Jeffrey Dahmer te verwijderen

Slachtofferhulp Nederland vraagt Netflix om serie over Jeffrey Dahmer te verwijderen

Na een hele reeks klachten is Slachtofferhulp Nederland het zat: de organisatie vraagt Netflix nu om Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022) van de streamingdienst te verwijderen. De serie lokt een "substantieel aantal klachten" uit van mensen over de manier waarop slachtoffers van Jeffrey Dahmer worden neergezet, zo meldt voorzitter Rosa Jansen in een gesprek met NOS Radio 1 Journaal.

Geromantiseerd

Slachtofferhulp Nederland benadrukt dat ze over het algemeen niets hebben tegen true-crimeseries zoals Netflix die wel vaker uitbrengt, maar dat deze specifieke serie over Dahmer de dader romantiseert en de regie daardoor uit handen wordt geslagen van slachtoffers.

Ons doel is om slachtoffers te helpen om na een vreselijke gebeurtenis weer de regie te nemen over hun leven. Door een Netflix-serie als Dahmer wordt die regie ze weer uit handen geslagen. De dader wordt enorm geromantiseerd en er is geen enkele nuance aangebracht.

Rosa Jansen, voorzitter Slachtofferhulp Nederland
Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)
8.0
Kijk op Netflix • De veroordeelde moordenaar Jeffrey Dahmer bracht 17 tieners en jongemannen om het leven gedurende een periode van meer dan tien jaar.

Verzoek vooral om signaal af te geven

Slachtofferhulp zal melding doen van de serie bij Victim Support Europe, een internationale koepelorganisatie voor slachtoffers. Met de oproep aan Netflix om de serie te verwijderen, wil Slachtofferhulp vooral een signaal afgeven aan kijkers, zo vertelt Rosa. Netflix heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

In deze serie lopen fictie en waargebeurde feiten te zeer door elkaar heen. Deze serie is wat ons betreft een grens over gegaan; wij zien wat voor effect dat op slachtoffers en nabestaanden heeft. […] We wilden in elk geval een helder signaal afgeven, zodat de kijkers zelf kunnen beslissen of ze aan deze exploitatie willen meedoen.

Vanaf morgen nieuwe docuserie over Dahmer op Netflix

Terwijl Dahmer de grenzen van feiten en fictie op zoekt, brengt Netflix deze vrijdag een gloednieuwe docuserie uit over de seriemoordenaar waarin feiten uiteraard centraal staan: Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes (2021–2022).

Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes (2021–2022)
7.3
Kijk op Netflix • Toen de politie van Milwaukee in juli 1991 het appartement van de 31-jarige Jeffrey Dahmer binnenging, vonden ze iets gruwelijks:
Beeld: Still 'Dahmer' via Netflix
Tekst: AD

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Series NetflixDahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

Meer Netflix

Meer Netflix

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws