Release 'Tenet' toch wél in augustus, maar niet in de VS

Release 'Tenet' toch wél in augustus, maar niet in de VS
28 juli 2020 om 14:20

Er is alweer nieuws over de constant verschuivende releasedatum van Nolans Tenet (2020): de film zal tóch in augustus verschijnen. Maar het is geen traditionele release: Tenet zal eerder in Europa en Azië te zien zijn dan in de Verenigde Staten. Dat liet Warner Bros. Studios weten.

De nieuwe releasedatum van Nolans film is voor de veel Europese landen, waaronder Nederland, op 27 augustus. De dag daarop volgen de meeste andere landen in Europa, veel landen in Azie en Nieuw-Zeeland. In de Verenigde Staten moeten ze een weekje langer wachten, daar staat de bioscooprelease nu op 3 september gepland.

Tenet (2020)
In 'Tenet' keert een man terug uit de dood. Hij is onderdeel van een team dat de Derde Wereldoorlog moet voorkomen, reizend door een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd.

De studio zei vorige week al dat Tenet geen gebruikelijke wereldwijde release zou hebben. Dat de film niet als eerste verschijnt in de VS is een verrassende breuk met traditie, want de filmmarkt van Noord-Amerika is erg belangrijk in het verdienmodel voor grote films. Maar de keuze is niet onverwacht: in veel andere landen, waaronder Nederland, zijn filmzalen weer open en wachten bioscoopeigenaren in spanning op nieuwe Hollywood-kaskrakers.

Of de film ook in China te zien zal zijn blijkt niet uit de kalender, en Warner Bros. heeft er ook nog niks over verklaard. De Chinese overheid stelde een regel in dat de films die in de heropende filmtheaters werden vertoond maximaal twee uur mochten duren. Tenet duurt ruim 2,5 uur, dus dat zou volgens die regel niet mogen. Maar volgens verschillende bronnen worden Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001), Inception (2010) en een aantal andere lange titels inmiddels vertoond. De regels zijn wellicht versoepeld, of worden niet gehandhaafd. Wat dat betekent voor Tenet is nog niet bekend.

Het is niet met zekerheid te zeggen of deze nieuwe data echt officieel zijn, aangezien het virus een groot deel van de wereld nog in zijn greep houdt. Als dat wel zo is, dan is Tenet de eerste grote film die in de filmtheaters te zien zal zijn sinds de uitbraak van de pandemie.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'Tenet' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Bioscoop FilmsTenet (2020)

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten