'Tenet' bevat minder visuele effecten dan de meeste romantische komedies

'Tenet' bevat minder visuele effecten dan de meeste romantische komedies

In heel Tenet (2020) zijn minder dan driehonderd shots te vinden waarin visuele effecten gebruikt zijn (VFX-shots) zo schat editor Jennifer Lane in ICG Magazine. De meeste special effects in de film zijn werkelijk geschoten en via praktische trucage in beeld gebracht, in plaats van dat ze tijdens de postproductie toegevoegd zijn.

Regisseur Christopher Nolan kocht bijvoorbeeld een Boeing 747 om echt op te blazen. Hij zei dan ook: "De visuele kant van de film is groots, maar ons aantal VFX-shots ligt waarschijnlijk lager dan dat van de meeste romantische komedies."

Dit valt in het niet bij een film als Avengers: Endgame (2019) waarbij er zo'n tweeduizend VFX-shots waren. Andere films van Nolan bevatten 620 (Batman Begins (2005)), 500 (Inception (2010)) en 450 (The Dark Knight Rises (2012)) shots met visuele effecten.

Nolan werd bijgestaan door visual effects supervisor Andrew Jackson. Hij moest ervoor zorgen dat alles goed verliep. Volgens Nolan heeft Jackson zichzelf bijna overbodig gemaakt, want "hij hielp ons om een enorme hoeveelheid met praktische effecten voor elkaar te krijgen".

Daarnaast prees Nolan de (Nederlandse) cinematograaf Hoyte van Hoytema, met wie hij ook al samenwerkte voor Dunkirk (2017).

De relatie tussen de regisseur en de cinematograaf is even belangrijk als de relatie die ik heb met de hoofdrolspeler. De beste cinematografen helpen je om de balans te vinden tussen het creatieve en praktische aspect van de film.

Het grootste gedeelte van Tenet is geschoten met IMAX-camera's. Panavision maakte nieuwe lenzen voor de film die ook goed werkten wanneer er minder licht was. Iets wat zowel Nolan als Van Hoytema belangrijk vonden.

Tenet is op het grote doek te aanschouwen vanaf 27 augustus, voor 70MM-vertoningen kan je terecht bij EYE en KINO.

Tenet (2020)
7.3
In 'Tenet' keert een man terug uit de dood. Hij is onderdeel van een team dat de Derde Wereldoorlog moet voorkomen, reizend door een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd.
Beeld: Still 'Tenet' via Filmdepot
Tekst: Bron

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

FilmsTenet (2020)

Meer films

Meer films

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws