Nu op Netflix: '(Un)Well', een documentaireserie over de zin en waanzin van wellnesstrends

Nu op Netflix: '(Un)Well', een documentaireserie over de zin en waanzin van wellnesstrends
12 augustus 2020 om 14:51

Het eerste seizoen van de Amerikaanse documentaireserie (Un)Well (2020– ) is vanaf vandaag te bekijken via Netflix. De show draait om de vraag of we met zijn allen echt beter kunnen worden van uiteenlopende welnesstrends, of dat de doelgroepen valse beloftes op de mouw gespeld krijgen.

Het zijn 6 afleveringen van ieder zo'n 50 minuten, en ze draaien allemaal om een andere hedendaagse trend waarvan men gelooft dat je er beter van wordt. En dat gaat alle kanten op: van het roken van ayahuasca tot het drinken van moedermelk, je vrijwillig laten steken door bijen, langdurig vasten, het gebruik van essentiële oliën en als klap op de vuurpijl: tantraseks.

Dit zijn niet alleen trends in de Verenigde Staten, ook in Nederland steken ze de laatste jaren de kop op. Hoewel iedereen die geïnterviewd wordt aan de andere kant van de oceaan leeft, is deze serie dus ook best relevant in ons kikkerlandje.

Elke aflevering richt zich op een specifieke behandeling, van extreem vastende aanhangers die wekenlang alleen op water overleven tot militaire veteranen die een bewustzijnsveranderende middellen tegen PTSS gebruiken. De serie wordt gedreven door persoonlijke verhalen, ook van tegenstanders, en afgewisseld met toelichting van experts.

(Un)Well (2020– )
6.4

(Un)Well (2020– )

documentaire / reality
Deze docuserie richt zich op de lucratieve wellnessindustrie, waar gezondheid en genezing vaak wordt beloofd. Maar maken de producten de beloftes waar?

Volgens critici mag het aandeel deskundigen in de serie best wat groter en is de serie niet kritisch genoeg op mogelijk gevaarlijke praktijken. Journalist Laura Bradley schrijft voor The Daily Beast:

(Un)Well wil graag dienen als een evenwichtige en objectieve leidraad in de vreemde, nieuwe wereld van wellness en laat daarom alle kanten van de verhalen zien. Maar daardoor creëren de makers van de serie ook een platform voor kwakzalverij en valse hoop.

Volgens anderen neemt Netflix zijn kijkers juist serieus door ze alle kanten van het verhaal te laten zien en ons zelf te laten realiseren dat sommige zaken niet door de beugel kunnen.

Ben je benieuwd geworden? Vanaf vandaag kun je de serie online kijken en zelf je mening vormen!

Beeld: Still '(Un)Well' via TMDb
Tekst: Netflix

Deel dit artikel

Meer over:

Series Video on demand Netflix Netflix-tips VOD-tips(Un)Well (2020– )

Lees ook:

Meer Netflix

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws