Recensie 'Het Geheugenspel'

'Het Geheugenspel' intrigeert, maar echt spannend wordt het nooit

Recensie 'Het Geheugenspel'

Na het jammerlijk mislukte Faithfully Yours (2022) van vorig jaar, gaan de Vlaamse regisseurs Jan Verheyen en Lien Willaert - hij is meest bekend van de Vlaamse film Dossier K. (2009) - aan de haal met het eerste boek van het schrijversduo Nicci French. The Memory Game, zoals de officiële boektitel luidt, is verplaatst naar Vlaanderen en doorgaans staan de verhalen van Nicci French garant voor succes. Geldt dat ook voor deze psychologische thriller?

Het geheugen als onbetrouwbaar instrument

"Ik moet graven in mijn herinnering, de puzzel leggen," horen we Eva (Anna Drijver) zeggen in de proloog van de film. Het is meteen duidelijk dat het geheugen het belangrijkste element van deze film zal zijn. Op de dag van de verjaardag van Alain Deridder, de pater familias van de familie, wordt op hun landgoed het lichaam gevonden van Nathalie (Ella van Remortel). De beste vriendin van Eva. Het is dan exact 25 jaar geleden dat zij plotseling verdween. Eva is getrouwd met Claude (Gert Winckelmans), de zoon van Alain en Martha. Ze liggen echter in scheiding en al snel blijkt dat de familiebanden sowieso erg gespannen zijn.

De vondst maakt een einde aan een slopende onzekerheid maar brengt ook een lang verborgen misdaad aan het licht. Eva heeft de verdwijning nooit echt kunnen verwerken en heeft vele gevoelens en beelden weggestopt. Op aanraden van haar collega gaat ze onder hypnose bij regressietherapeut Alex Pruijssers (Maarten Heijmans), die samen met haar teruggaat naar die tijd.

Zoals het een klassieke whodunit betaamt, hebben alle personages een achtergrondverhaal en een motief, zodat iedereen de dader kan zijn. Zo ook in deze film, alleen komt het hier minder goed van de grond. In plaats van dat iedereen verdacht lijkt en zo zijn of haar motief heeft, leidt het in deze film eigenlijk tot meer vervlakking. De film maakt vele sprongen in de tijd door middel van flashbacks, die Eva ziet tijdens haar sessies met Alex.

Het boek van Nicci French redt de film

Het verhaal van Nicci French is ingenieus genoeg om de aandacht vast te houden, maar echt spannend wordt het helaas nooit. Nu is dat geen vereiste voor een whodunit en gek genoeg doet het weinig af aan deze film. Wat dat betreft heeft de film naar een boek van Nicci French goud in handen. Het boek zal ongetwijfeld beter zijn dan film - zoals zo vaak het geval is - maar de film blijft intrigeren en boeien. Pas in de laatste twee aktes van de film komt er enige spanning in de film, maar dan zullen de meeste kijkers de puzzel zelf al wel gelegd hebben.

De cast bestaande uit Vlaamse en Nederlandse acteurs is gevarieerd. Soms moet je wel even goed je best doen om alle Vlaamse acteurs goed te verstaan, maar het is te doen. Over het algemeen wordt er in Het Geheugenspel (2023) heel behoorlijk geacteerd. Een enkele keer - of dat nu het scenario is of de regie - komt het soms nog wat houterig of geforceerd over, maar echt storend is het niet.

Het Geheugenspel is een frisse film die van begin tot eind boeit. De film is niet heel spannend maar onderhoudend genoeg en de kijker kan zelf meespeuren. Ondanks de vele personages en verwikkelingen is het voor de kijker ook nog steeds goed te volgen. Op wat kleine puntjes na is dit eindelijk weer eens een goede en onderhoudende psychologische thriller die zijn weg naar het publiek ongetwijfeld zal vinden.

3.5 / 5

Het Geheugenspel is nu te zien op:

Netflix

Trailer 'Het Geheugenspel'

Beeld: Still 'Het Geheugenspel' via Filmdepot

Reacties

Deel dit artikel

Meer over:

Films Video on demand Netflix Bioscoop RecensiesHet Geheugenspel (2023)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws