Recensie 'Louise en hiver'

Als een droom

Recensie 'Louise en hiver'

Regisseur Jean-François Laguionie blaast een frisse Franse wind door het Robinson Crusoe-genre met zijn intieme animatiefilm over een oude vrouw in een verlaten kustdorpje. Fans van Dudok de Wits The Red Turtle hebben sowieso al iets waar ze naar uit kunnen kijken.

Alleen

De oude Louise brengt rustig de tijd door in het eveneens rustige Biligen-sur-mer. Ze zit aan het strand te schrijven met het vrolijke getetter van spelende kinderen op de achtergrond. Ze denkt terug aan de eenzame periode toen ze per ongeluk haar trein miste en plotseling alleen in het dorp was. Ze sluit zichzelf dan op in haar huis om de dagenlange storm te doorstaan. Als de storm eenmaal gepasseerd is en ze beseft hoe verlaten het dorp nu is, besluit ze er maar het beste van te maken. Ze bouwt haar eigen krakkemikkige strandhuisje, vangt vissen en garnalen, en maakt lange wandelingen. Zo ontmoet ze ook haar enige metgezel, een oude hond die ze Opaatje noemt.

Sfeer

Veel bioscoopgangers zullen na deze synopsis al gillend wegrennen, maar zij die The Red Turtle waarderen zullen wel begrijpen wat ze van Louise en hiver kunnen verwachten: sfeer, sfeer en nog eens sfeer. Op veel dialoog hoef je niet te rekenen. Wat je meestal hoort is de voice-over met de krakerige geruststellende stem van de oude Louise. Even rustgevend zijn de zachte pastelkleuren en de muziek van Pierre Kelner en Pascal Le Pennec. Gezien de kleine hoeveelheid dialoog is het aan de muziek de taak om de emotie over te brengen en dat is de twee componisten wel toevertrouwd met hun Debussiaanse stijl. Het is even wennen aan het kalme tempo, maar op een gegeven moment komt de hypnotische kracht van de film tot leven.

Karakterstudie

Het heeft zoals gezegd allemaal iets weg van The Red Turtle, maar waar die meer ging over De Mens, is Louise en hiver meer een karakterstudie. Af en toe droomt Louise over haar jeugd en regisseur Laguionie geeft deze herinneringen een surrealistisch tintje, te zien in haar herinneringen aan ouderlijke mishandeling en wanneer Louise haar eerste liefde bespreekt met het skelet van een soldaat die nog steeds aan zijn parachute in een boom hangt. Ook de psychologische gevolgen van Louises isolement zijn zichtbaar, in haar droom waarin ze wordt veroordeeld tot 'la solitude', omdat ze de namen van haar dierbaren niet kan herinneren, hoewel ze daar zelf niet zo bezorgd over is. Via de flashbacks ontstaat er dus een genuanceerder beeld van dit 'lieve oude vrouwtje'.

De film zal ongetwijfeld voor velen te traag zijn. Niet geheel onterecht, want de film is inderdaad her en der iets te langzaam. Maar zij die op dezelfde golflengte zitten zullen genieten van de hypnotische kracht van Louise en hiver. Allons-y.

3.5 / 5

Trailer 'Louise en hiver'

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesLouise en hiver (2016)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws