Rechter Ruth Bader Ginsburg overleden: kijk deze films over haar impactvolle leven

Rechter Ruth Bader Ginsburg overleden: kijk deze films over haar impactvolle leven
19 september 2020 om 10:32

Ruth Bader Ginsburg was een Amerikaanse juriste en voorvechter van vrouwenrechten. Ze was de tweede vrouw die de positie van rechter bekleedde op het hoogste niveau, namelijk op het federale Hooggerechtshof. Ze overleed vrijdag na haar gevecht tegen kanker op 87-jarige leeftijd. De impact die zij had binnen het Amerikaanse rechtssysteem en in de gehele maatschappij zal echter voortleven, onder andere in de films die over Ginsburg gemaakt zijn.

RBG (2018) van Julie Cohen en Betsy West

In deze documentaire wordt haar leven geschetst. Er is veel aandacht voor haar carrière als rechter met een focus op haar aanstelling bij het federale Hooggerechtshof. Daarnaast wordt haar werk om discriminatie gebaseerd op gender uitgelicht. Niet alleen is de documentaire een schets van de geschiedenis van Amerika, maar ook geeft het een boodschap over de hedendaagse maatschappij. RBG werd erg goed ontvangen op filmfestivals en genomineerd voor veel filmprijzen waaronder Oscars.

RBG (2018)
7.6
Ruth Bader Ginsburg is een 84-jarige Amerikaanse juriste en een van de negen rechters van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

De regisseurs van de film maakten een statement na het nieuws van Ginsburgs overlijden waarin ze het volgende schreven:

Zoals zoveel Amerikanen zijn we verpletterd door de dood van rechter Ruth Bader Ginsburg. Zelfs als ze geen rechter bij het Hooggerechtshof was geworden, had Ginsburg haar plek in de geschiedenisboeken verdiend vanwege wat ze deed voor het behalen van gelijke rechten voor vrouwen. Toen we haar een aantal jaren geleden vroegen hoe ze herinnerd wilde worden zei ze met haar karakteristieke bescheidenheid: "Net zoals iemand die deed wat ze kon, met het gelimiteerde talent dat ze had, om de maatschappij in de richting te bewegen die ik zou willen voor mijn kinderen en kleinkinderen."

On the Basis of Sex (2018) van Mimi Leder

Ook On the Basis of Sex gaat over Ginsburgs weg naar het Hooggerechtshof, maar dit is de gefictionaliseerde versie. In deze biopic vertolkt Felicity Jones de rol van Ginsburg en zet zij overtuigend haar sterke persoonlijkheid neer. Het verhaal gaat niet heel ver de diepte in, maar is een mooi uitgangspunt om daarna verder te lezen.

On the Basis of Sex (2018)
7.1
'On the Basis of Sex' is het verhaal van Ruth Bader Ginsburg, haar strijd voor gelijke rechten en wat ze moest overwinnen om een rechter van het Amerikaanse hooggerechtshof te worden.

Allebei de films zijn te zien op Amazon Prime Video.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'RBG' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Algemeen Films Celebrities Video on demand Amazon Prime Video Prime Video-tipsOn the Basis of Sex (2018)RBG (2018)

Lees ook: Nieuw op Netflix: de 5 beste films van deze week

Reacties


Meer film- en serienieuws


Bekijk alle nieuwsberichten