Darth Vader-acteur David Prowse overleden

Darth Vader-acteur David Prowse overleden

David Prowse, de acteur achter het masker van Darth Vader uit Star Wars (1977) en de twee vervolgen, is overleden op 85-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Prowse leende alleen zijn indrukwekkende postuur aan de iconische figuur en niet zijn stem, die werd namelijk ingesproken door James Earl Jones. Zijn postuur dankte Prowse aan zijn bodybuilden en gewichtheffen.

The Hollywood Reporter meldde Prowse' overlijden en ook plaatste zijn management een bericht op Twitter. Daarin staat "Het is met veel spijt en enorm verdriet voor ons en de miljoenen fans van over de hele wereld dat we moeten melden dat onze cliënt Dave Prowse M.B.E. overleden is op een leeftijd van 85 jaar."

[Tweet verwijderd]

Prowse imponeerde niet alleen in Star Wars, hij vertolkte ook in drie verschillende films Frankenstein. In Stanley Kubricks A Clockwork Orange (1971) speelde hij een gespierde hulp en begeleidde Christopher Reeve toen hij zich klaarmaakte voor zijn rol als Man of Steel in Superman-films.

Naast filmacteur was hij in Engeland bekend als de Green Cross Code Man, een personage dat leek op een superheld en in een overheidsreclame opgevoerd werd om te zorgen dat kinderen veilig over straat gingen. Daarvoor werd hij geridderd in 2000 en hij zei over de rol: "Het is een van de meest geweldige dingen die ik gedaan heb."

Prowse was het onderwerp van de documentaire I Am Your Father (2015) en van een nog niet geproduceerd script over zijn leven genaamd Strongman. Sinds 2017 was Prowse gepensioneerd. Dat in ieder geval zijn erfgoed blijft bestaan in het personage van Darth Vader beschouwde hij als een eer: "Niemand zal Darth Vader ooit vergeten en het is een grote eer voor me om de ultieme schurk aller tijden gespeeld te hebben."

Beeld: Still 'Star Wars' via TMDb
Tekst: Bron

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Celebrities AlgemeenStar Wars (1977)

Meer celebrities

Meer celebrities

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws