'Babyteeth' en 'Stateless' grote winnaars van de Australische Academy Awards

'Babyteeth' en 'Stateless' grote winnaars van de Australische Academy Awards
30 november 2020 om 16:51

De AACTA, de Australian Academy of Cinema and Television Arts, heeft vannacht de winnaars van de Australische Academy Awards bekend gemaakt. De meeste prijzen gingen naar dramakomedie Babyteeth (2019) en Netflix-serie Stateless (2020).

De Australische Awards worden verdeeld over twee categorien: film en televisie. Aan de kant van de film gingen verreweg de meeste Awards naar Babyteeth. De film van Shannon Murphy won de prijzen voor beste film, beste regie, beste scenario (Rita Kalnejais), beste actrice (Eliza Scanlen) én voor Beste supporting acteur en actrice (Ben Mendelsohn en Essie Davis.

De TV-prijzen gingen overwegend naar de dramaserie Stateless, die voor Netflix gemaakt werd door onder andere Cate Blanchett. Blanchett kreeg de prijs voor beste supporting actrice, en daarnaast mag Stateless de titel voor beste miniserie 2020 dragen. Ook won de serie de TV award voor beste acteur (Fayssal Bazzi), beste actrice (Yvonne Strahovski), beste supporting acteur (Darren Gilshenan), beste scenario (Elise McCredie) en beste regie (Emma Freeman).

Ook de romantische komedie Standing Up for Sunny (2019) en de spectaculaire animatiefilm The Eight Hundred (2020) vielen in de prijzen. Een overzicht van alle genomineerde films en series en de winnaars van dit jaar vind je hier.

Damian Trewhalla, de directeur van AACTA, benadrukte in zijn toespraak het belang van het waarderen van de filmindustrie in deze vreemde tijden:

COVID is voor iedereen een enorme uitdaging geweest, maar het heeft ook duidelijk gemaakt hoe belangrijk onze filmindustrie is, voor een wereldwijd publiek. Tijdens de lockdown hebben we ons allemaal tot de entertainmentindustrie gewend om ons te informeren en te vermaken. Het werk van de makers wordt meer dan ooit gewaardeerd door het publiek. Het is een groot genoegen om vanavond bij elkaar te zijn, al is het in een kleinere groep dan we gewend zijn, en om de mooie producties van 2020 te vieren en te bekronen.

Babyteeth draait nu in de bioscoop. Vanaf 17 december is de film te zien op Pathé Thuis. Stateless is nu te zien op Netflix.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'Babyteeth' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

FilmsBabyteeth (2019)Stateless (2020)

Lees ook:

Meer films

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws