'Mad Max'-acteur Hugh Keays-Byrne op 73-jarige leeftijd overleden

'Mad Max'-acteur Hugh Keays-Byrne op 73-jarige leeftijd overleden
3 december 2020 om 10:20

Acteur Hugh Keays-Byrne is afgelopen dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn woordvoerder gisteravond bekend. Keays-Byrne is onder andere bekend van zijn rollen in Mad Max-films.

De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt, maar de woordvoerder laat wel weten dat de Brits-Australische acteur vredig is gestorven, in zijn slaap.

Keays-Byrne begon zijn acteercarrière in Engeland, maar na één rol vertrok hij met de Royal Shakespeare Company naar Australië. Hij speelde in verschillende toneelstukken en daarna in de televisieserie Essington. Acteren voor een camera beviel hem wel, en na Essington volgde rollen in onder andere Stone (1974) en Snapshot (1979).

Na zijn hoofdrol in de dramaserie The Death Train (1978) werd Keays-Byrne gecast als 'Toecutter' in Mad Max (1979), de rol waarmee hij bekendheid verwierf bij het grote publiek en waar de meeste mensen hem van zullen kennen.

Afbeelding via TMDb
Afbeelding via TMDb

In de jaren '80 speelde de acteur uiteenlopende rollen in verschillende films en series. Hij waagde zich ook aan de regie: in 1992 regisseerde hij de film Resistance, waar hij zelf ook een rol in speelde. In 2015 keerde hij terug naar de Mad Max-franchise voor de rol van Immortan Joe in Mad Max: Fury Road (2015).

Regisseur Brian Trenchard-Smith, die veel met Keays-Byrne samenwerkte, schreef op sociale media een afscheidsgroet aan de acteur:

Hugh had een groot hart, en bood een helpende hand aan mensen in nood. Dakloze tieners gaf hij een dak boven hun hoofd, hij hield zich bezig met sociale rechtvaardigheid en met het milieu, lang voordat dat soort thema's 'in de mode' waren. Hij geloofde sterk in de eenheid van de mensheid, en liet zijn leven daardoor leiden. We zullen zijn voorbeeld en zijn vriendschap missen. Vaarwel, Hugh.

Veel acteurs en makers nemen online afscheid van Keays-Byrne en halen herinneringen op.

De laatste film waar Hugh Keays-Byrne in meespeelde, Mad Max: Fury Road is nu te zien op Netflix en via Pathé Thuis.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Profile Hugh Keays-Byrne via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

CelebritiesMad Max (1979)The Death Train (1978)Mad Max: Fury Road (2015)

Lees ook:

Meer celebrities

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws