Eerste Videoland Original 'Gemmeker' vanaf 22 april te zien bij Videoland

Eerste Videoland Original 'Gemmeker' vanaf 22 april te zien bij Videoland
2 april 2020 om 11:05

Gemmeker (2020), de eerste Videoland Original-film, is vanaf 22 april te zien bij Videoland. De korte oorlogsfilm gaat over het waargebeurde verhaal van een confronterend verhoor van de Duitse SS'er Albert Gemmeker.

Gemmeker was commandant van kamp Westerbork. Onder zijn leiding werden tachtigduizend joodse gevangenen op transport gezet richting de vernietigingskampen.

De film bestaat onder meer uit echte transportbeelden geschoten door kampgevangene Rudolf Breslauer en speciaal voor deze film gerestaureerd en ingekleurd door filmmakers. De cast bestaat uit acteurs Jacob Derwig, Michael Epp en Eelco Smits. Robert Schinkel neemt de regie voor zijn rekening.

Gemmeker was van juli 1942 tot en met 12 april 1945 commandant in Westerbork. De film speelt zich af in 1948, als de commandant in de gevangenis zit in afwachting van zijn proces. Na meerdere verhoren afgenomen door rechercheur Jan Schoenmaker, komt er een onbekende verhoorder tegenover hem te zitten: de joodse Holocaust-overlevende Mauritz Frankenhuis. Wat volgt is een emotioneel gesprek, waarin Frankenhuis Gemmeker tot een bekentenis probeert te dwingen.

Frankenhuis maakt daarbij gebruik van belastend en schokkend bewijsmateriaal. Denk aan foto’s, documenten en een dagboek vol met hartbrekende en aangrijpende verhalen. Het maakt allemaal geen indruk op de harde kampcommandant, die keihard blijft ontkennen.

De korte film van 33 minuten draait uiteindelijk om de vraag of het Frankenhuis lukt Gemmeker te laten bekennen dat hij medeverantwoordelijk is voor de Holocaust. "Het resultaat is zowel indrukwekkend als confronterend", zegt regisseur Robert Schinkel in gesprek met Broadcast Magazine.

Het brengt de onbeschrijfelijke oorlogsmisdaden dichterbij dan ooit. Haarscherp zien we gewone mensen, die een gruwelijk einde tegemoet gaan. We denken dat de impact van de indringende film én het bewerkte historische materiaal groot zal zijn. En hopen ook nieuwe generaties ermee te bereiken.

Bij de totstandkoming van de film zijn diverse historici betrokken geweest.

Gemmeker (2020)
8.0
Deze korte film laat het waargebeurde verhaal zien van een uniek en confronterend verhoor van de Duitse SS-er Albert Gemmeker, de voormalige commandant van kamp Westerbork.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Videoland
Tekst: Bron

Meer over:

Video on demand Films VideolandGemmeker (2020)

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten