Grijze series voor een druilerige dag; deze Nordic noir-series binge je lekker weg onder een dekentje

Grijze series voor een druilerige dag; deze Nordic noir-series binge je lekker weg onder een dekentje
24 mei 2020 om 13:17

Hoewel de zomer duidelijk in aantocht is, zitten er nog genoeg druilerige dagen als deze tussen. Heb je genoeg van alle feestende vreemdgangers op tropische eilanden? Kijk dan eens een Nordic noir, ook wel Scandi noir genoemd.

Deze misdaadseries spelen zich af in Scandinavië en hebben steevast een heerlijke moody sfeer, met veel grijs en weinig kleur, duistere en complexe personages en vele plottwists. Geen moorden met fancy technologie oplossen binnen één aflevering; deze series nemen vaak een heel seizoen de tijd om (meestal) de dader te pakken. Daarbij zijn overigens de mensen die houden van happy endings niet helemaal aan het goede adres; zelden komt iedereen er zonder kleerscheuren vanaf en de schrijvers schuwen moorden op je favoriete personages niet…

We hebben een lijst voor jullie gemaakt met daarin onze favoriete (en best beoordeelde) Scandinavische misdaadseries:

The Bridge (Bron/Broen)

Onze absolute nummer één! Deze Zweeds/Deense serie heeft vier seizoenen en volgt rechercheur Saga Norén, die moet samenwerken met Deense collega's om grensoverschrijdende misdaden op te lossen. Ondanks het duistere karakter van de serie, zorgt de interactie tussen de sociaal onaangepaste Saga en haar collega's voor genoeg humor, wat natuurlijk blijft bij een glimlach of grinnikje op zijn tijd. Het moet immers natuurlijk niet te vrolijk worden…

The Bridge (2011–2018)
8.6
Als er een misdaad gepleegd wordt rond de brug die Zweden en Denemarken verbindt worden de Zweedse en Deense politie gedwongen om samen te werken tijdens hun jacht op de moordenaar.

Forbrydelsen (The Killing)

Deze Deense serie volgt rechercheur Sara Lund en elke aflevering beslaat 24 uur in haar moordonderzoek. Bekroond met een BAFTA-award en internationale Emmy, dus zeker de moeite waard om te kijken! Te koop op dvd, helaas niet te streamen. Mocht je dit toch graag willen: de Amerikaanse adaptatie (ook The Killing getiteld, zich afspelend in Seattle) wordt op IMDb ook beoordeeld met een 8.2, dus doet nauwelijks onder voor het origineel.

Forbrydelsen (2007–2012)
8.4
'Forbrydelsen' (The Killing) draait om de eigenwijze inspecteur Sarah Lund (Sofie Gråbøl), die met haar collega Jan Meyer (Søren Malling) belast is met het onderzoek naar de verkrachting van en de moord op een negentienjarig meisje.

Trapped (Ófærð)

Hoewel moorden in IJsland een zeldzaamheid zijn, was er blijkbaar toch genoeg inspiratie voor deze bloedstollende serie. Tot nu toe zijn er twee seizoenen uitgebracht, maar er is een derde in de maak. Het acteerwerk van hoofdpersoon Ólafur Darri Ólafsson is pakkend en de soundtrack door onder andere met prijzen overladen Hildur Guðnadóttir zet een prachtige sfeer neer.

Trapped (2015– )
8.1
Kort nadat een ferry de haven van het IJslandse dorpje Seydisfjördur binnenvaart, spoelt een verminkt lijk aan.

Before We Die (Innan vi dör)

Moeder en zoon zijn de hoofdpersonen in deze Zweedse misdaadserie, waarbij ze gedwongen worden samen te werken, ondanks hun slechte band. De serie zit vol verrassingen en complexe, gelaagde personages. Het heeft alle ingrediënten van een goede Scandi noir: politiemensen met complexe persoonlijkheden, slechte verhoudingen binnen families, een infiltrant, een criminele organisatie en een mol binnen het politiekorps. Dit alles in het grijze Stockholm, wat wil je nog meer?

Before We Die (2017– )
7.8
Hanna Svensson, een rechercheur met een hoge moraal en vaste principes, verkeert in een crisis. Ze is niet langer de ster bij de afdeling georganiseerde misdaad in Stockholm.

Sorjonen (Bordertown)

Inmiddels telt deze Finse serie al drie seizoenen, waarin we Kari Sorjonen volgen. Hij verhuist naar het platteland van Finland met als doel een rustiger leven te gaan leiden. Tegen beter weten in natuurlijk, want hij en zijn gezin weten diep van binnen wel dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan bij deze rechercheur. Hij neemt een baan aan bij de afdeling zware criminaliteit en dit is dan ook wat hij tegenkomt.

Sorjonen (2016– )
7.6
Kari Sorjonen is detective bij de Finse Nationale Opsporingsbrigade en verhuist met zijn vrouw Pauliina en zijn dochter Janina naar Lappeenranta, een stadje dicht bij de Fins-Russische grens, om rust te zoeken.

Quicksand (Störst av allt)

Deze serie is net wat anders dan de rest van het lijstje. Je volgt het verhaal van Maja, een tienermeisje dat wordt verdacht van moord. Gedurende het seizoen ontrafelt langzaamaan het mysterie, om antwoord te geven op die ene vraag: heeft ze het nou wel of niet gedaan?

Quicksand (2019)
7.5
'Quicksand' is gebaseerd op de Zweedse roman 'Störst av allt' van Malin Persson Giolito. Na een schietpartij op een school in de rijkste buitenwijk van Stockholm, Danderyd, wordt het schijnbaar normale meisje van 18 jaar Maja beschuldigd van moord.

  Volg ons op Google Nieuws

Meer over:

Series

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten